Egyre rosszabb helyzetben a román költségvetés

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Románia államháztartási hiánya 17,6 milliárd lej (1,1 billió forint) volt az idei első hét hónapban. Ez a GDP 3,3 százalékának felelt meg, és a helyzet gyors romlását jelzi ahhoz képest, hogy az első hat hónapban még csak 2,7 százalékos volt a hiány.

Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter a hónap elején jóval kisebb, 15,7 milliárd lejes deficitre számított, de a vártnál mélyebb recesszió miatt jobban csökkent a költségvetés adóbevétele.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az első hét hónapban a központi költségvetése bevétele 6,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ez főleg a 14,4 százalékkal kevesebb társasági nyereségadó-bevétel következménye. Ugyanakkor a költségvetési kiadás 7,4 százalékkal nőtt.

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) két hete megegyezett abban, hogy az idei államháztartási hiány a májusban jóváhagyott hitelmegállapodásban jelzett 4,6 százalékról 7,3 százalékra nőhet. Egyezség született arról is, hogy a deficit jövőre 6,0 százalék alatt lesz, 2011-ben pedig nem éri el a 3,0 százalékot. Az új megállapodást arra a várakozásra alapozták, hogy Románia hazai összterméke (GDP) idén akár 8,5 százalékkal csökken.

Románia május elején, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól. Az összeg nagyrészét az IMF állja, 12,95 milliárd euró erejéig.