Jó áron vált meg a Skype-tól az eBay

Vágólapra másolva!
A keddi bejelentés alapján eladja a Skype internetes telefon-egységét az eBay. A vevő egy befektetési csoport, amely élén a Silver Lake Partners áll.
Vágólapra másolva!

A vételár várhatóan 1,9 milliárd dollár lesz, amelynek része egy 125 milliós hitelcsomag az eBay részéről. Cserébe a befektetők a Skype 65 százalékát kapják, a maradékot megtartja az eBay.

A megegyezés alapján a Skype értéke 2,75 milliárd dollár, ami jóval több annál, mint amit az elemzők sejtettek korábban. Sőt a Skype megvásárlásakor fizetett 2,1 milliárd dollárt is eltúlzottnak tartották még 2005-ben.

Az eBay vezérigazgatója nagyszerű üzletnek nevezte a vásárt, amely nekik is kedvező, és a Skype-ban rejlő lehetőségeket kihozza. Továbbá hangsúlyozta, hogy a 35 százalékos részesedésnek köszönhetően maradnak a cégben, miközben jelentősen növelték a készpénzállományukat.

A Skype számára ez a független fejlődést jelentheti egy tőkeerős tulajdonosi csoporttal a hátuk mögött. Az új tulajok "szenvedélyesen hisznek a küldetésünkben és a csapatunk képességében, amely elvezet az eredményhez. Alig várom!" - írta blogjában Josh Silverman, a Skype vezérigazgatója.

Korábban az eBay 2010-re ígérte a Skype nyilvános meghirdetését, és mégis több vállalattal és befektetői körrel folytattak már tárgyalást. A korábbi tulajdonosok is megkörnyékezték a céget, de az árban nem kerültek közös nevezőre.

A Google is partiban volt a telefonprogram átvételére, tudta meg közeli forrásból a New York Times. Végül - többek közt a saját Google Android programját készülékükön használó ügyfelek miatt - elálltak az üzlettől.