Nagyobb profitra számít a Mol-vezér

Vágólapra másolva!
Jövőre növekedni fog a Mol profitja annak köszönhetően, hogy Kelet-Európa kilábal a recesszióból, és a társaság érdekeltségi körébe tartozó horvát INA is hozzájárul a termeléshez - mondta a Bloombergnek Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

"A Mol üzemi eredménye határozottan javulni fog 2010-ben" - mondta Mosonyi György, aki arra számít, hogy jövőre jelentősen javul az iparági környezet, miután egyre valószínűbb, hogy beindul a fellendülés.

A Molhoz tartozó finomítók az árrés emelkedéséből fognak profitálni. A vezérigazgató szerint a kőolaj ára jövőre 70-80 dollár közötti szinten stabilizálódik.

Az INA sokat javíthat

"Az INA jelentősen hozzá fog járulni a profit növekedéséhez" - mondta Mosonyi, aki arra számít, hogy a csoport termelése jövőre a jelenlegi napi 80 ezer hordó közel kétszeresére emelkedik.

A legnagyobb növekedést az INA szíriai és adriai projektjei hozhatják. A Mol számára az Irak kurdisztáni régiójában lévő földgázprojekt kiemelkedő fontosságú, itt a termelés 2013-2014 körül éri el csúcspontját.

Új részvényeket bocsátnak ki?

A vezérigazgató utalt arra is, hogy a Mol tárgyalásokat folytat bankokkal hitelfelvételről és új részvények kibocsátására is sor kerülhet a tervezett beruházások finanszírozására.

A társaság nem keres célpontokat, hogy Nyugat-Európában bővítse finomítói kapacitásait, és nem lát sok esélyt a közép-kelet-európai terjeszkedésre sem. A Mol így a jelenlegi portfolió optimalizálására összpontosít - mondta Mosonyi.