Francia cég lép az Északi Áramlatba

Vágólapra másolva!
Tulajdonossá válna a GDF Suez francia energetikai vállalat a Gazprom által vezetett, az Északi Áramlat gázvezetéket kivitelező cégben. A franciák 9 százalékos részesedést vásárolnak októberben - jelentette be a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alexander Medvegyev.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások a Balti-tengeren húzódó gázvezetékben való részesedésért zajlik az orosz állami vállalat Gazprom és a francia GDF Suez között a vezetéket kezelő cég 9 százalékáért. Medvegyev szerint a megállapodás szeptember végén, de akár csak októberben születik meg.

A Gazprom eddigi partnerei, a német Ruhrgas, a BASF valamint a holland Nederlandse Gasunie rábólintott a franciák szerepvállalására. A német cégek anyavállalataikon keresztül (előbbié az E.On, utóbbié a Wintershall) 20-20 százalékot birtokolnak, míg a hollandok 9 százalékot, a maradék 51 százalék a Gazpromé.

Az 1220 kilométer vezeték 2011-től áll üzembe, ami után 27,5 milliárd köbméter gáz áramolhat, majd egy évvel később 55 milliárdra nő a kapacitás - számol be a Wall Street Journal.