Felfüggesztené a lakások elárverezését a banki kódex

Vágólapra másolva!
Szakértői szinten megszületett a megállapodás a banki magatartási kódex szövegéről és tartalmáról.
Vágólapra másolva!

Aláírásra kész a banki magatartási kódex, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szeretne kiterjeszteni a lakossági hitelezéssel foglalkozó valamennyi intézményre - hangzott el vasárnap este egy televíziós műsorban.

Szakértői szinten a magatartási kódex szövegéről és tartalmáról megszületett a megállapodás, az egyezség végső jóváhagyásra vár, majd ezután be lehet jelenteni - mondta a m1 Szólás szabadsága című műsorában Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke.

A kódex a hitelezés egész folyamatát átfogja, beleértve a hitelekről adott információt, a szerződéskötés előkészítését, a hitel gondozását és a problémás hitelek kezelését - magyarázta a PSZÁF elnöke.

A bankrendszer érdeke, hogy elfogadja a magatartási kódexet, és sikerült is megállapodni a tartalmi kérdésekben - jelezte Patai Mihály, a Bankszövetség alelnöke. Bejelentette, hogy a legnagyobb magyar lakossági bank mellett más nagybankok is felfüggesztik azoknak a lakásoknak az elárverezését, amelyet a hiteltörlesztések elmaradása miatt foganatosítottak.

A magatartási kódex is jelzi, hogy új világ kezdődik a bankok életében, s ebben az új világban az ügyfelek számára minden átlátható lesz, s új partneri viszony alakul ki a bankok és az ügyfelek között - tette hozzá Patai Mihály.

Marsi Erika, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára kifejtette, hogy a magatartási kódex elfogadása esetén is szükséges módosítani a pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó törvényt, mert a jelenlegit nem lehet végrehajtani.

A banki termékekre vonatkozó kezelési költség például csak a KSH által közölt infláció mértékéig emelkedhet, s ez egyértelműen az átláthatóságot segíti - mondta a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára.