Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Csak akkor szolgálják a közjót a társadalmi folyamatok, ha élesen elválasztjuk a politikai döntéshozatalt a gazdaságtól: a piaci részvétel és a szabályalkotás két élesen különböző dolog - mondta Soros György a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában.

Soros György szerint a politika kizárólag értékek mentén képes dönteni, ezért minimumra kell csökkenteni a beavatkozását az alapvetően értéksemleges piacok működésébe. Felhívta azonban a figyelmet, hogy hibás logikához vezet, ha a politikai döntések hiányosságaiból a piac tökéletességére következtetünk, ahogy a piaci fundamentalisták teszik. Soros szerint éppen ezért ugyanígy meg kell akadályozni, hogy a piaci értékrend beszivárogjon a társadalmi értékek közé.

Előadásában élesen bírálta a piacok mindenhatóságát hirdető fundamentalizmust. A piaci fundamentalizmus ugyanis - mint mondta - az alapvetően amorális piaci folyamatoknak tévesen tulajdonít erkölcsi értékeket, amikor az önérdekre törekvést olyan polgári erénynek tünteti fel, amely a közjó érdekében hat. Soros György szerint ugyanakkor a piacok érzéketlenek az erkölcsi ítéletekre, éppen ez teszi őket hatékonnyá.