Beengedte az FBI Amerikába az orosz milliárdost

Vágólapra másolva!
Kétszer is járt az Egyesült Államokban az idén az egyik legbefolyásosabb orosz milliárdos, a szervezett bűnözői kapcsolatokkal gyanúsított Oleg Gyeripaszka. A Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint az eddig kitiltott oligarchát az FBI vitte be az USA-ba.
Vágólapra másolva!

Az aluminiumipari mágnás Gyeripaszka augusztusban és október elején találkozott az FBI ügynökeivel, a találkozásokról csak annyit tudni, hogy bűnügyekhez kapcsolódtak, de konkrétumok nem ismertek.

A WSJ szerint a Ruszalt aluminiumcéget tulajdonló lés vezető Gyeripaszka legutóbbi beutazását üzleti tárgyalásokra is felhasználta, találkozott többek között a Morgan Stanley és a Goldman Sachs Group befektetési bankok vezetőivel. Az egyeztetések feltehetően azzal voltak kapcsolatosak, hogy az orosz mágnás az amerikai piacon akar részvényeket kibocsátani, vállalatbirodalma ugyanis komoly adósságoktól szenved.

Gyeripaszka a bankárokon túl találkozott a General Motors (GM) első emberével, Fritz Hendersonnal és az Opelt megvásárló Magna vezetőjével, Siegfried Wolffal is (az Opel új tulajdonosa egy konzorcium, amelynek amúgy Gyeripaszka egyik cége, az AO Gaz is tagja.)

Gyeripaszka éveken át nem tudott az Egyesült Államokba utazni, az amerikai hatóságok ugyanis nem adtak neki vízumot - az ok az oligarcha feltételezett maffiakapcsolata volt. Gyeripaszka a saját hazájában jó kapcsolatokkal rendelkezik, az orosz állam 4,5 milliárd dolláros segélycsomagot adott a Ruszal-vállalatbirodalomnak a gazdasági válság kirobbanása után.