Lezárták a makói gázkutat

Vágólapra másolva!
A gyenge eredmények miatt egyelőre felhagy a kutatással a makói gázmezőn a Mol, az Exxon Mobil és a Falcon Oil által alkotott konzorcium. A további lépésekről később döntenek.
Vágólapra másolva!

A kanadai Falcon Oil kedden bejelentette, hogy ideiglenesen lezárta a Makói-árok térségében fúrt Földeák-1 földgázkutat, mivel a harmadik teszt is kedvezőtlenebb eredményeket hozott a vártnál - írja a Reuters.

A részletekről annyit közölt a cég, hogy a kezdeti, napi 560 köbméteres gázhozam a 130 órás próbafúrás végére napi 200 köbméterre csökkent. A korábbi két, mélyebben végrehajtott fúráshoz hasonlóan jelentős mennyiségű víz tört föl, bár annak mennyisége is jelentősen visszaesett a teszt során.

Somlyai Dóra, a Mol Nyrt. magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta: a partnerek most értékelik a munkaprogram eddigi eredményeit, a továbblépésről később hoznak döntést.

Október elején az Exxon magyarországi leányvállalata azt javasolta, hogy függesszék fel a fúrásokat. A konzorcium harmadik tagja, a Mol akkor korainak nevezte, hogy kudarcnak minősítsék a kutatásokat, mondván, több időre van szükség az eredmények értékeléséhez.

A Mol tavaly áprilisban a kutatásokról azt közölte, hogy sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható.

Az 1567 négyzetkilométeres Makói-medencében a korábbi felmérések és nagy pontosságú becslések szerint a kitermelhető iparigáz-vagyon 2 milliárd hordó egyenértéknek felel meg, azaz 340 milliárd köbméter gáz feletti vagyont képez.