Óriási meglepetést hozott a Ford-jelentés

Vágólapra másolva!
A Ford autóipari konszern meglepetésre a várt veszteség helyett 1,3 milliárd dolláros nyereséggel zárta a legutóbbi negyedévét. A költségcsökkentés és a piaci részesedés növekedése a 2011-es kilátásokon is javított és a "megtérülési pontról" az "biztos nyereség" kategóriájába került a cég papírjainak minősítése.
Vágólapra másolva!

A Ford a veszteség helyett nyereség termelésére is képes volt a harmadik negyedévben, nem is akármekkorára: 1,3 milliárd dollár profitot realizáltak. A hírre természetesen a részvényárak is száguldani kezdtek, 8 százalékkal emelkedett az autópapír kurzusa. A meglepő eredmény lényegében tárgytalanná is tette az UAW amerikai autóipari szakszervezetek és a Ford közti, költségcsökkentésről szóló tárgyalásokat, legalábbis könnyebb lesz a nyereség tudatában megállapodni.

A Ford volt az egyetlen a három amerikai autóipari óriás közül, akinél nem merült fel a csődveszély, sőt tegnap bejelentették, hogy növelik a forgótőke állományukat 2011 és 2013 között és 3 milliárddal növelik a tőkéjüket hitelfelvétellel és részvénykibocsátással - írja a Reuters.

Az üzleti eredmény jelentése azért lényeges, mert az elmúlt napokban megrendült a piacok bizalma a gazdaság talpraállásának gyorsaságában. A jó vállalati eredmények, mint amilyen a Fordé (amely a rengeteg beszállító és értékesítőn keresztül több millió munkahelyre hat ki), segíthetik a bizalom helyreállását, amely a tőkét a kockázatosabb befektetések felé irányíthatja. Ezzel végeredményben Magyarország is jól jár.