Magyar libahús aggasztja az osztrák fogyasztóvédőket

Vágólapra másolva!
Állat- és fogyasztóvédő szervezetek bírálják az osztrák kereskedelmet, amiért dömpingáron "vitatott minőségű" magyar libahúst forgalmaz - írta szerdai számában a Wirtschaftsblatt.
Vágólapra másolva!

Az Ausztriában elfogyasztott libahús-termékek 24 százaléka belföldi, a többi Franciaországból és Magyarországról származik. Magyarországról évente több mint ezer tonna fagyasztott libahús érkezik Ausztriába, Franciaországból 612 tonna - írta a osztrák gazdasági napilap.

Thomas Wolf, az Osztrák Gazdasági Kamara gasztronómiai tagozatának ügyvezetője szerint az import magas aránya azzal magyarázható, hogy a Márton-napi és a karácsonyi libamáj- illetve libahús-fogyasztást a hazai termelés nem tudja kielégíteni. Wolf úgy látja, az ágazatban nagy jelentősége van a regionalitásnak, hiszen hétszáz osztrák termelő rendelkezik a termék hazai eredetét bizonyító védjeggyel, vagyis az AMA jelöléssel.

A cikk konkrét szervezetek említése nélkül írja: állat- és fogyasztóvédők bírálják a vendéglátóhelyek üzemeltetőit, amiért jobb minőségű hazai termék helyett "többségében alacsonyabb minőségű magyar libahúst" kínálnak.

A felső-ausztriai mezőgazdasági kamara szakreferense, Martin Wayringer szerint a magyar libahús túl sok zsírt tartalmaz. Hozzáteszi, hogy a fagyasztott terméket elsősorban a vendéglátóipar vásárolja, ahol csak az anyagiakra figyelnek.

Hatalmas az árnyomás az ágazatban - állapította meg a Wirtschaftsblatt. Míg az elmúlt években kilogrammonként nyolc euró körül volt a zabon hizlalt liba húsának felvásárlási ára - a magyaré és az osztráké egyaránt - , ma 4,6 euróért, esetenként 2,4 euróért is kapni magyar libát, töméssel hizlalt libát pedig már egy euróért is. Vevői felmérések szerint a nagykereskedelemben négy euró körül van a libahús kilogrammonkénti ára, a kiskereskedelemben 9,9 euró körüli áron árusítanak egy pár libacombot.

Míg az üzletekben már nem, a vendéglátó-helyeken a jelek szerint továbbra is árusítják "Magyarországról és más országokból származó beteg, elzsírosodott libák és kacsák" húsát - mondta a Négy Mancs ausztriai képviselője a Der Standard című napilap előző napi internetes cikke szerint. Különösen a Márton napi finomságokat készítik gyakran "magyar termelésű, alacsony minőségű tömött májból" - fogalmazott Johanna Stadler.

A Négy Mancs szerint a Bécsi Egyetemen, töméssel hizlalt magyar libákon és kacsákon végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az állatok betegek voltak és a kényszertáplálás számos mellékhatását mutatták, a húsban pedig antibiotikumokat mutattak ki. A nemzetközi állatvédő szervezet felszólította a nagykereskedőket és az éttermeket, hogy "a kiskereskedelem példáját követve ne forgalmazzák tömött liba máját".