Csak az amerikai terveket írta át a Richter

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben ugyan csökkent a Richter nyeresége, az első kilenc hónapban felhalmozott profit több mint 30 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A különböző piacok közül egyedül az amerikain vár komolyabb növekedés a társaság, a belföldi és az orosz piacon minimnális bővülés lehetséges, az európai értékesítésben pedig csökkenésre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A Richter Gedeon Nyrt. nettó eredménye január és szeptember vége között 37,43 milliárd forintra rúgott, ami éves összevetésben 35,2 százalékos gyarapodást jelent - közölte a Richter kedden a BÉT honlapján a nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésben.

A 197,07 milliárd forint árbevétel 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az egy részvényre jutó profit (EPS) 2015 forint volt 2009 első kilenc hónapjában, szemben egy évvel korábbi 1471 forinttal. A harmadik negyedév számai kevésbé jók: a szóban forgó intervallumban az árbevétel 10,6 százalékkal 62,54 milliárd forintra nőtt, az adózott nyereség azonban 31,4 százalékkal 9,72 milliárd forintra csökkent.

A Richter az euróban számolt bevétel stagnálását várja az év egészében - mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója keddi sajtótájákoztatóján. (A múlt évben 939,9 millió euróra rúgott a társaság árbevétele.)

A korábbi várakozásokon a harmadik negyedévi gyorsjelentés alapján gyakorlatilag nem változtatott a cég, csak az Egyesült Államokban számol a korábbi, dollárban számolva 5-10 százalékos növekedés helyett 20-25 százalékos forgalombővüléssel. A belföldi piacon forintban 0 és 5 százalék közötti növekedés lehetséges, hasonlóan alakulhat az euróban számolt oroszországi bevétel, míg az Európai Unió tagországaiban várhatóan 10-15 százalékkal csökkenhet a forgalom.