Radikálisan emelik a dohánytermékek adóját

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamai megállapodtak a dohánytermékek adóztatásáról - jelentette be Anders Borg svéd pénzügyminiszter. A harmonizálásra azért volt szükség, mert a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országok jóval alacsonyabb adókulcsot használnak, mint a régi tagállamok.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniót alkotó országok eltérő adórendszereket alkalmaznak. A régebben csatlakozott nyugati államok már közelítették egymáshoz adókulcsaikat, de az új, 2004-ben illetve 2007-ben csatlakozottak jóval alacsonyabb rátával adóztatták a dohányipari termékeket.

Anders Borg, svéd pénzügyminiszter egy konferencián jelentette be, hogy a tagállamok képviselői megállapodtak az adókulcs emelésében. Az ECOFIN (teljes nevén az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa) ülésén a pénzügyminiszterek egészségügyi, illetve csempészet- és feketepiac-ellenes érvekkel magyarázták a lépést - írja a Wall Street Journal.

A Reuters szerint 2014-től 1000 szálanként 90 euróra emelik a jelenleg 64 eurós minimum adót. Emellett a kereskedelmi ár legalább 60 százalékának kell lennie az adó mértékének, ez jelenleg 57 százalék. A radikális lépés minden bizonnyal hátrányosan érinti a dohánygyárakat.