Bővült a kínai fogyasztás és az ipar

Vágólapra másolva!
Kínában a kiskereskedelmi eladások októberben 16,2 százalékkal nőttek a 2008 októberihez képest és elérték a 171 milliárd dollárt - derül ki az országos statisztikai hivatal által szerdán közzétett adatokból. Az ipar 16,1 százalékkal bővült.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi eladások növekedésének mértéke 5,8 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, de 0,7 százalékponttal magasabb a szeptemberinél - tudatta sajtótájékoztatóján a hivatal szóvivője, Seng La-jün (Sheng Laiyun).

Az év első 10 hónapjában 15,3 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások, a növekedési ütem 6,7 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év első tíz hónapjában mértnél és 0,2 százalékponttal magasabb az idei első kilenc havinál.

A kínai ipari termelés októberben 16,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, az emelkedés üteme 7,9 százalékponttal volt magasabb, mint tavaly októberben. Az idén szeptemberi növekedést az októberi bővülés 2,2 százalékponttal haladta meg.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságában az ipari kibocsátás az idén az év első 10 hónapjában 9,4 százalékkal nőtt. Az emelkedés mértéke ugyan 5 százalékponttal alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, de 0,7 százalékponttal magasabb, mint az idei első kilenc hónapban - derül ki a hivatal adataiból.