Növekedést vár az Egis

Vágólapra másolva!
Növekedést vár az október elsején kezdődő üzleti évében az Egis Nyrt.: a belföldi forgalomban öt százalék, a kelet-európai országokban euróban 8 százalék bővüléssel számol, és csak a nyugat-európai eladások csökkennek euróban számolva - mondta el Marosffy László, az Egis pénzügyi vezérigazgató-helyettese csütörtökön, az éves gyorsjelentősről tartott elemzői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A belföldi forgalom növekedését változatlan szabályozási környezetre alapozta az Egis. A társaság Oroszországban dollárban 5-10 százalék, a FÁK többi országában pedig - szintén dollárban - 8-10 százalék forgalomnövekedést vár. Oroszországban a szeptemberben zárult üzleti évben 114,84 millió dollár értékben adott el az Egis, egy százalékkal többet a bázisnál, de a volumen öt százalékkal emelkedett. A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, hogy engedmények adására kényszerültek a vevők megtartásáért.

Az Egis várakozásai szerint a nyugat-európai gyógyszerkivitelben 30, a hatóanyagexportban pedig 15 százalék csökkenés lehetséges.

A francia Servier többségi tulajdonában lévő magyar gyógyszercég a szeptember 30-án zárult üzleti évben 106,3 milliárd forint árbevételt ért el, 11 százalékkal többet, mint az előző üzleti évben. A belföldi forgalom 1,4 százalékkal 29,35 milliárd forintra emelkedett, az export pedig 15 százalékkal 76,53 millió dollárra nőtt, euróban pedig egy százalék volt az éves növekedés.

Az osztalékpolitika változatlan - válaszolta Marosffy László. A korábbi éveknek megfelelően a menedzsment 934 millió forintos osztalékalapról szóló javaslatot terjeszt az igazgatóság elé, és ha a részvényesek közgyűlése azt jóváhagyja, akkor részvényenként 120 forint osztalékot fizet a társaság.

Az üzleti év során az Egis 13,5 milliárd forintot fordított beruházásokra, 2,4 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. Marosffy László közölte, hogy az elmúlt öt év beruházásainak eredményeként korszerűvé vált a termelés, és ezért hárommilliárd forinton felüli beruházásra nem lesz szükség. Később mintegy négymilliárd forint ráfordítással új gyógyszertechnológiai üzemet kell építeni, még később pedig új hatóanyag üzem építése szükséges.

Marosffy László elmondta azt is, hogy keresik a lehetőségét cégvásárlásnak, ami "Záhonytól keletre" olyan gyógyszercéget jelentene, amelynek biotechnológiai üzeme is van, és nem nagyobb az Egisnél. Az Egis részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában lehet kereskedni. A részvény csütörtök délben 19 040 forintot ért, 190 forinttal többet a szerdai záróárnál.