Adómentes juttatás a H1N1 oltás

2009.11.18. 10:01

Adómentes természetbeni juttatásnak minősül a H1N1 oltás. A parlament november 9-én fogadta el, a köztársasági pedig november 16-án írta alá a törvényt az egyéni vállalkozókról és egyéni cégekről, amely tartalmazza a módosítást. A törvény visszamenőleges hatállyal 2009. január 1.-től lép hatályba. "A munkaadót sem személyi jövedelemadó, sem pedig járulékfizetési kötelezettség nem terheli, a szabályozás nemcsak a vakcina ellenértékére, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenértékre is vonatkozik" - hívja fel a szabályozás változására a figyelmet az RSM DTM szakértője.

Az egészségmegőrzés illetőleg a munkavállalók egészségével kapcsolatos preventív programok egyre inkább a munkáltatók figyelmének középpontjába kerülnek. Nem véletlen ez, hiszen a vállalatok sikeressége nagyban függ a munkavállalók egészségétől, az aktívan, betegségtől mentesen munkában töltött időtől. Az esetlegesen szélesebb körben megjelenő H1N1 vírus a vállalatok működését is veszélyeztetheti.

"Már nemcsak a multinacionális vállalatok, hanem egyre több kis és középvállalat nemcsak a vakcinát, hanem a védőoltás beadását is biztosítja munkaidőben a vállalat székhelyén, s mindez a szabályozás jelenlegi változása miatt már adómentes természetbeni juttatásként számolható el." - mutatott rá Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adócsoportjának vezetője.

Az új rendelkezésnek megfelelően a munkaadót sem személyi jövedelemadó, sem pedig járulékfizetési kötelezettség nem terheli. A szabályozás nemcsak a vakcina ellenértékére, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenértékre is vonatkozik.

A vakcina beszerzéséhez kapcsolódó általános forgalmi adót a társaságnak be kell fizetnie - teljes adómentességet így nem élvezhet -, az oltási szolgáltatást ugyanakkor adómentes körbe sorolja az általános forgalmi adó törvény. Az igazi kérdést azonban nem az áfa, hanem az oltási szolgáltatással kapcsolatos személyi jövedelemadó és járulékfizetés jelentette, ami hivatkozott törvény értelmében megszűnik, így semmi akadálya az adómentes oltásnak, ami a korábbi adóterhek ismeretében a változást megelőzően közel kétszeresébe került volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK