Vágólapra másolva!
A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége szerint ők szakmailag legkorrektebb módon, és a jelenlegi, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) által alkalmazott árrés töredékéért kiszállítani a gyógyszertárakba a H1N1 vakcinákat. A szövetség várja, hogy az őket "sújtó állami tilalmat" feloldják, s a vakcinák forgalmazását "végre ismét az e célra szakosodott gyógyszer-nagykereskedők végezhessék".
Vágólapra másolva!

Újabb fordulójához érkezett az a vita, amely a H1N1-vakcina körül zajlik, jelesül, hogy ki mekkora hasznot szakít a vakcinaüzletből, illetve, hogy miként lehetne olcsóbb az oltóanyag. A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége arra reagálva ajánlják magukat, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn a parlamentben azt mondta: nem igaz az, hogy az EKI ötszörös árréssel szállítana. Szavai szerint a nagykereskedők akartak drágábban szállítani, mint az EKI. A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége közleményében emlékeztetett, hogy már korábban kifejtették: a hazai gyógyszer-nagykereskedők készek és képesek a H1N1 vakcina gyógyszertári forgalmazására, s a patikák jelenleginél színvonalasabb ellátására.

Az egészségügyi miniszter a szövetséghez írt levelében ennek alapján ajánlatot kért a H1N1 vakcina terjesztésére vonatkozóan - írták. A szövetség - mint olvasható - válaszában, november 27-én közölte a Székely Tamással, hogy ugyan nem adhatnak egyeztetett árajánlatot - hiszen ezzel a tagvállalatok megsértenék a versenytörvény vonatkozó előírásait - ám Szabó Ferenc, a szövetség elnöke felkérte a tagvállalatok vezetőit, hogy tegyenek erre vonatkozó árajánlatot.

Szabó Ferenc, mint a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. vezérigazgatója még a múlt pénteken elküldte cége ajánlatát. Ez alapján a Hungaropharma Zrt. 1000-1500 forint beszerzési (gyártói) ár esetén 8 százalékos árrést számítana fel vakcinánként. Ez 1050 Ft-os gyártói árat tekintve - amelyről a sajtó több helyen is hírt adott az Omninvesttel összefüggésben - nettó 84 forint nagykereskedői árrést jelentene - írták.

Ez értelemszerűen tartalmazná a vakcinák gyártótól a hűtött nagykereskedelmi raktárba történő szállítását, a szakszerű tárolást és a legtöbb gyógyszertárba a naponta kétszeri kiszállítást. Ez az árrés - mint írták - töredéke az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet - a sajtóban több helyütt közzétett - 450 forintos árrésének.