Egyre szegényebbek a gazdag svájciak

Vágólapra másolva!
Egy év alatt összesen 10 milliárd frankkal, vagyis nagyjából 1780 milliárd forinttal csökkent a leggazdagabb svájci állampolgárok vagyona a Bilanz című gazdasági magazin pénteken megjelent száma szerint.
Vágólapra másolva!

Az alpesi ország 300 leggazdagabb polgára - akiknek a fele külföldi születésű - összesen 449 milliárd frankot érő vagyon felett rendelkezik. Az utóbbi 12 hónapot viszonylag jól vészelték át, legalább is ahhoz képest, hogy egy évvel korábban még 70 milliárd frankos vagyonvesztést jelentett a Bilanz.

Az aktuális rangsort, már nyolcadik éve Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója vezeti, akinek becsült vagyona 36 milliárd svájci frank. A második 16 milliárd frankkal a bázeli Hoffman és Oeri család, amelynek meghatározó részesedése van a Roche Holdingban, a legnagyobb svájci gyógyszeripari cégben. A harmadik-negyedik helyen, holtversenyben a biotechnológiai vállalkozásával a milliárdosok közé emelkedett Ernesto Bertarelli, és a holland származású Brenninkmeijer család, a C&A ruházati áruházlánc alapító-tulajdonosai állnak 10,5-10,5 milliárd frankos vagyonnal.

A 300-as lista egészét tekintve viszonylag szerény veszteség a svájci szupergazdagok helyzetének stabilizálódására utal. A látszat azonban csal - írta a Bilanz. Az első tíz helyezett például a válság nyomán tavaly decemberig 16 milliárd frankot veszített, majd az utóbbi egy évben további 12 milliárd frankkal csökkent vagyonuk értéke. Igaz, még így is ők birtokolnak 114 milliárdot a 300 leggazdagabbra jutó 449 milliárd frankból - írta a zürichi gazdasági magazin.