Mozgalmas hét áll Amerika mögött

Vágólapra másolva!
Mozgalmas hetet mondhatott magának az amerikai gazdaság. A munkanélküliségi adatok szinte mindenkit megleptek, a tőzsdék jelentős pluszt produkáltak a hét végére és menesztették a GM vezérét. Heti visszatekintő.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdeindexek jelentős emelkedést produkáltak a héten, elsősorban egy keddi rallinak köszönhetően, amit később elhalványított a meglepően jó munkanélküli adat. A Dow 0,8, a Nasdaq 2,6, az S&P 1,3 százalékos pluszban fejezte be az egész heti kereskedést.

A munkanélküli ráta 10 százalékra esett, összesen 11 000 ember veszítette el a munkáját novemberben, ami messze elmarad az egyes elemzők által várt százezres nagyságrendtől. A jó adat arra enged következtetni, hogy a munkaerő-alkalmazás korábban elkezdődhet az eddig prognosztizáltnál.

Megremegett a közel-keleti pénzpiac az állami kezelésű Dubai World adósság-átütemezési tervének hírére, ami egy államcsőd jelentőségével ér fel, így alaposan ráijesztettek a nemzetközi bankvilágra, ráadásul a kormány azt közölte, hogy nincs állami garancia a Dubai World adósságaira. Az utólagos értékelés azonban egyedi esetről szól, azaz nem tükrözi a nemzetközi pénzügyi helyzet állapotát. A Dubai World adósságának közel felét ütemezheti át, amivel úgy tűnik sikerült megnyugtatnia az újabb globális pénzügyi válság miatt aggódó befektetőket.

A General Motors (GM) kedden jelentette be, hogy távozik a cég éléről Fritz Henderson, alig nyolc hónapos kormányzás után. Az igazgatótanács váratlanul leváltotta a vezérigazgatót, az indoklás szerint a cég nem működik megfelelően. Az utóbbi egy évben a GM jelentősen átalakult, működése olcsóbb, hatékonyabb lett, a legfőbb vezetők mégis úgy látják, hogy a cég még mindig lassan reagál az autóiparban történő változásokra.