Jóval drágább januártól a külföldi autóbérlés

Vágólapra másolva!
Januártól jelentősen emelkednek a külföldről bérelt autókhoz kapcsolódó adóköltségek.
Vágólapra másolva!

Huszonöt százalékos többletköltséget okozhatnak a külföldről, elsősorban Németországból személyautót bérlő cégeknek a jövő évi áfa-változások - mondta Hegedüs Sándor, a tanácsadással foglalkozó RSM DTM Hungary Zrt. adócsoportjának vezetője.

Hegedüs Sándor kifejtette: a magyar vállalatok vezetőik számára sok esetben bérelnek külföldről nagy értékű autókat, mivel például a német hatóságok - Magyarországgal ellentétben - lehetővé teszik a bérlés után fizetendő áfa visszaigénylését.

A jövő évtől azonban már nem a bérbeadót, hanem a bérbevevőt terheli áfa-kötelezettség a külföldről történő, 30 napot meghaladó járműbérlés esetén, így a magyar cégeknek 2010-től 25 százalékos áfát kell fizetniük a magyar hatóságoknak - hangsúlyozta a szakértő.

Hegedüs Sándor szerint a szabályváltozás "szűkítő körülmény" lehet a külföldről történő autóbérlések piacán, ám a cégek számára néhány esetben még így is kedvezőbb lehet például olyan uniós tagállamából járművet bérelni, ahol a regisztrációs adó hiánya miatt kisebb a személygépkocsik bekerülési értéke.