Szollár: A legnagyobb veszélyt a Fidesz jelenti

Vágólapra másolva!
A kormányszóvívő szerint a Fidesz költségvetéssel kapcsolatos megnyílvánulásai alapján a párt olyan, mint az az egyszeri sofőr, aki szemben halad a forgalommal az autópályán, és kijelenti, hogy mindenki szembe jön vele.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetésre a legnagyobb veszélyt, a legnagyobb kockázatot a Fidesz jelenti - idézte a kabinet véleményét Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán Budapesten, a kormányülést követő tájékoztatón. Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott szerda reggel Oszkó Péter pénzügyminiszter is, aki szerint "a jövő évi költségvetésben az a kockázat, hogy a következő kormány nem tartja be".

Szollár Domokos szerint a legnagyobb ellenzéki párt felelőtlenül, egymásnak ellentmondó nyilatkozataival csak a bizonytalanságot növeli, arra pedig nincsen szükség ma Magyarországon. "Az embernek az az érzése, hogy a Fidesz és a párthoz közel álló közgazdászok olyanok, mint az egyszeri sofőr, aki szemben halad a forgalommal az autópályán, és kijelenti, hogy mindenki szembe jön" - mondta a kormányszóvivő, aki szerint valamennyi nemzetközi cég azt mondja, hogy a jövő évi magyar költségvetés jól megtervezett, jól megalapozott, és a feltételeknek teljes mértékben megfelel.

A 2010-es büdzsével kapcsolatban több szervezet is komoly kritikákat fogalmazott meg a napokban. A Fideszhez közel álló közgazdászok kedden húsz olyan "költségvetési trükköt" soroltak fel, amely szerintük jelentősen befolyásolja majd a 2010-es hiány mértékét. A közgazdászok már novemberben felszólították a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a büdzsét.

A Költségvetési Tanács (KT) egy hétfői keltezéssel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy figyelmen kívül hagyta a parlamenti többség a KT ajánlásait, így a költségvetési törvény több pontja nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak. A PM éles választ adott a felvetésre, a szaktárca többek között hibás jogértelmezéssel, nehezen értelmezhető kritikával és megvalósulásuk esetén súlyos károkat okozó felvetésekkel vádolja a szervezetet.

Az eddigi bírálók mellé felsorakozott a jegybank elnöke is, Simor András a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte: a 2010-es büdzsé nem tartalmazza az ország számára szükséges reformokat. A jegybank szerint a jövő évi hiány magasabb lehet a tervezettnél, és a nem tartós kiadáscsökkentések könnyen visszafordíthatók, vagy éppen a következő év hiányát növelik.