Vágólapra másolva!
Kötvényeket bocsát ki a Cambridge Egyetem és a Manchester United futballklub is, tovább dúl a Kraft Foods csokiháborúja, brit éllovas szerepről beszél Gordon Brown - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Egy vasárnap tartott konferencián az amerikai jegybanki szerepet ellátó Fed több vezetője is kiállt az intézmény gazdaságpolitikája mellett - írja a BBC. Ben Bernanke jegybankelnök szerint az erőteljes pénzügyi szabályozás a legjobb módszer az ingatlanpiac megzabolázására, amely a válság kirobbanásának terepe volt. Bernanke, aki a 2009-es év embere lett a Time magazinnál, elhárította a vádat, hogy a Fed új piaci lufit generálna lépéseivel. Donald Kohn elnökhelyettes viszont figyelmeztetett, hogy a kilábalás még így is lassú lesz.

Emelkedéssel kezdték az évet az ázsiai tőzsdék. Japánban nagy szerepet játszott az emelkedésben, hogy a Japan Airlines részvényei több mint harmadával drágultak, miután a Japán Fejlesztési Bank szerint a kormány arra kérte őket, hogy duplázzák meg a légitársaság hitelkeretét - számolt be a Marketwatch.

Tovább dúl a csokiháború a Kraft Foods és a Cadbury között. A Kraft már egy ideje felvásárolni szándékozza a vetélytársát, annak azonban eddig nem tetszettek az ajánlatok. A Marketwatch szerint Irene Rosenfeld elnök-vezérigazgató az árajánlat emelését fogja bejelenteni heteken belül.

A Wall Street Journal szerint 800 éves története során először kíván kötvényeket kibocsátani a Cambridge Egyetem. A világhírű brit intézmény 200-300 millió font értékben hozna forgalomba értékpapírokat, hogy megvalósíthassa fejlesztéseit.

Kötvénykibocsátásra készül a Manchester United brit futballklub is, amely 700 millió font adósságot halmozott fel. A MU a JP Morgan és a Deutsche Bank hitelintézetekkel folytat tárgyalásokat kölcsöneinek átütemezéséről - írja a Financial Times.

Gordon Brown brit miniszterelnök, aki győzelemre vezetné a Munkáspártot az idei brit választásokon, arról beszélt egy interjúban, hogy országa vezető szerepbe kerülhet a digitális technológia, a gyógyszeripar és a környezetbarát iparágak területén a következő években. Szerinte ezek az ágazatok milliós nagyságrendben hoznak létre új munkahelyeket - írja a WSJ.