A postára és a közlekedésre koncentrál 2010-ben a KHEM

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A postai liberalizációt előkészítő átfogó kormányzati postastratégia kidolgozása és a közösségi közlekedés átalakításának folytatása a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) fő feladatai közé tartozik 2010-ben - olvasható a minisztérium közleményében.

A teljes postai piacnyitás legkésőbb 2012. december 31-ig valósul meg, de a minisztérium már 2010-ben kidolgozza az átfogó kormányzati postastratégiát, a stratégia elfogadását követően pedig 2011-ben megkezdődhet a kapcsolódó jogszabályok előkészítése.

A nem kellően előkészített piacnyitás ugyanis jelentős terheket róhat a költségvetésre a közszolgáltatást jelentő egyetemes postai szolgáltatás finanszírozása miatt.

A közlekedési szakterületen folytatódik a közösségi közlekedés átalakítása az idén. Az összeállítás utal arra, hogy a 2009-ben megkezdett átalakítást három évre tervezték. Már az eddig megtett intézkedések is költségvetési megtakarítást eredményeztek. A minisztérium a korábbiaknál közvetlenebb ellenőrzést gyakorol a MÁV működése felett, vizsgálja a cég beszerzési gyakorlatát, aminek eredményeként például a MÁV ötmilliárd forintot takarít meg az áramvásárlásaiban. A KHEM tervei szerint a korábbi évek autópálya-központú fejlesztései után a közúthálózat megújítása került előtérbe.