PSZÁF: Távozott a főigazgató és helyettese

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül három vezető távozott a PSZÁF-tól. Schiffer Péter főigazgató-helyettes decemberben vonult nyugdíjba, szerdán pedig Varga Csaba, a PSZÁF főigazgatója, és helyettese Erdős Mihály vált meg posztjától.
Vágólapra másolva!

Közös megegyezéssel távozott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) Varga Csaba, a szervezet korábbi főigazgatója és Erdős Mihály, a szervezet főigazgató-helyettese - közölte Binder István, a PSZÁF szóvivője szerdán. Schiffer Péter, aki szintén főigazgató-helyettesként dolgozott korábban, nyugdíjazása miatt decemberben vált meg posztjától.

A szervezet irányítása január 1-től, a PSZÁF-ról szóló törvény módosulása miatt megváltozott, egyebek mellett megszűnt a korábbi felügyeleti tanács. (Az országgyűlési képviselők december közepén 191 igen és 149 nem szavazat mellett, illetve 4 tartózkodással foglalták törvénybe a PSZÁF szervezetét és tevékenységét módosító törvényjavaslatot, amely szerint a PSZÁF két új alelnöke közül az egyiket a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátásával bízza meg a miniszterelnök. Az alelnökök felett a munkáltatói jogokat - a kinevezés kivételével - a PSZÁF elnöke gyakorolja.) A felügyelet munkáját Pénzügyi Stabilitási Tanács segíti, amelynek tagja a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter, a felügyelet elnöke és az MNB elnöke.

A felügyelet elnökét a törvény szerint a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, míg az alelnököket pedig - ugyancsak hat évre - a felügyelet elnökének javaslatára a miniszterelnök bízza meg a feladattal. A felügyeleti elnök jövedelme a jegybankelnök jövedelmének 50, az alelnököké pedig annak 25 százaléka lehet. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke havonta bruttó 8 millió forintot keres, vagyis Farkas Ádám PSZÁF-elnököt bruttó 4 millió forintot vihet haza, az alelnököknek pedig bruttó 2 millió forint jár.

A felügyeleti tanács tagjainak megbízatása, valamint közszolgálati jogviszonya - az elnököt kivéve - a törvény hatályba lépésével megszűnt. A testületi tagok végkielégítésre vagy felmentési időre nem jogosultak, azonban külön juttatásként megkaphatják az MNB elnökének az MNB-től 2008-ban származó összes jövedelme 10 százalékának megfelelő összeget, amit a törvény szerint a megbízatás megszűnését követő napon, egy összegben kell számukra kifizetni. A felügyelet főigazgatójának és főigazgató-helyetteseinek megbízatása - közszolgálati jogviszonyuk érintetlenül hagyása mellett - ugyancsak megszűnt december 30-val, nekik azonban a törvény szerint köztisztviselői munkakört és felügyeleti főtanácsadói címet kellett felajánlani.