Hét év börtönt kapott a Baumag-vezér

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen hét év börtönt és 9 millió forint pénzbüntetést kapott a Baumag Szövetkezet korábbi vezetője, Balázs László. A befektetési szövetkezet millárdokat gyűjtött össze kisbefektetőktől, majd a csődje előtt átmentette a pénzt más társaságokba. Az érdekvédők szerint a károsultak ezzel még nincsenek pénzüknél, az ügy nem oldódott meg.
Vágólapra másolva!

Hét év börtönre és 9 millió forint pénzbírságra ítélte a Fővárosi Bíróság pénteken, nem jogerősen, Balázs Lászlót a Baumag Szövetkezet volt vezetőjét. A férfit eltiltották a közügyektől is. Egy vádlott 1 év 8 hónapot, kettő pénzbüntetést kapott, négyet próbára bocsátottak, négy vádlottat felmentettek, illetve megszüntették ellenük az eljárást.

A bíróság indoklása szerint a Balázs László által kitalált konstrukcióban színlelt adásvételi szerződéseket kötöttek, amelyben a "tagok" szövetkezeti üzletrészeket vásároltak, és egy másik szerződést, melyben a szövetkezet magasabb áron, későbbi időpontban visszavásárolta azokat. A szerződésekkel kölcsönügyletet lepleztek, a szövetkezet így betétgyűjtést folytatott, anélkül azonban, hogy erre hatósági engedélye lett volna.

A szövetkezet felszámolásával kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy már a fizetésképtelenség előtt Balázs László vádlott irányításával olyan szerződések köttettek, melyek alapján a szövetkezethez tartozó cégek tulajdona fokozatosan az Baumag Vagyonkezelő Szövetkezethez kerültek át, ez a tendencia a fizetésképtelenség bekövetkezte után tetőződött. A felszámolás elrendelésekor már nem volt egyetlen társaság sem a szövetkezet tulajdonában, a befektetők kielégítésére szolgáló vagyont kivonták - indokolt a bíróság.

"Nem oldódott meg"

"Ez csak a büntetőper, a károsultak helyzete nem oldódott meg" - mondta Füstös Ferenc, a Szövetkezeti Befektetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke. A becsapott kisbefektetők ugyanis egy fillért nem kaptak még vissza, az egy másik jogi úton, a Fővárosi Ítélőtáblán van. Az érdekvédők remélik, hogy a zárolt vagyon (ami ingatlanokat jelent) értékesítéséből juthatnak pénzhez a károsultak.

A közel 40 milliárd forint követelés fedezésére azonban nem biztos, hogy elegendő az összeg. A felszámoló Mátraholding ugyanis kiürített céget talált a Baumag Szövetkezetnél, annak ellenére, hogy Balázs László szerint megvan a vagyon. Egyelőre nem tudni, hogy mennyit érnek a lefoglalt ingatlanok, de a kifizetésre mindenképpen várni kell még. Füstös Ferenc reméli, hogy a jelenlegi - nem jogerős - ítélet meggyorsítja az ítélőtáblán folyó pert is és az érdekvédőknél gyakran panaszkodó károsultak pénzükhöz jutnak.

Tizenöt éve kezdődött

A Baumag Általános Befektetési Szövetkezet története 1995-ben kezdődött, ekkor alapította meg 7 fő 70 000 forint tőkével. A Befektetési Szövetkezetek Károsultjai Érdekképviseleti Egyesülete (Egyesület) szerint az akkori hatóság 1999. január 1-jei hatállyal letiltotta a Baumag Szövetkezetet, de a gyakorlatban tovább folyt a tevékenysége.

A szövetkezetbe lépő alanyok (befektetők) befizetései mindig készpénzben zajlottak és a pénzek sorsa az Egyesület szerint a pénztártól fogva követhetetlenek voltak. Annyit tudni, hogy cégek alakultak, de ezek neve, székhelye és tulajdonosi köre folyamatosan változott az érdekvédők szerint. A cégeket ráadásul ritkán jellemzi nyereségesség, életben csak a befizetések tartják őket.

A Baumag 2003. október 9-ig működött, majd csődöt jelentett. Akkor úgy tűnt, hogy a befektetők akarták túl gyorsan kivenni a pénzüket, de könyvszakértői vizsgálatok szerint már 2001 óta csak az új befizetések tudták fedezni a megígért hozamokat.

Új szövetkezet régi tulajdonosokkal

Bonyolító tényező, hogy a menet közben megalkotott új szövetkezeti törvény miatt létrehozták a Baumag Vagyonkezelő Szövetkezetet (melyet ma már Agenda-H Vagyonkezelő Szövetkezetnek hívnak), amelybe egy úgynevezett szindikátusi szerződésen keresztül mentették át a vagyont és amelynek ugyanaz volt a tulajdonosi köre, mint a Baumag Szövetkezetnek. Ez utóbbit 2004 áprilisában vonták felszámolás alá. Az Egyesület szerint a kialakított szerződéses konstrukcióból eredően nincs a károsultak és az Agenda-H Vagyonkezelő Szövetkezet között semmiféle jogviszony.

2007-ben a Fővárosi Bíróság a Baumagot és 18 érdekeltségébe tartozó céget 18 milliárd forint megfizetésére kötelezte, a kamatokat nem is számítva. A károsultak közel 20 milliárd forintot fizettek be és ehhez ugyanennyi kamatot is követeltek. Még a működési időszakban a nyereséghez jutó befektetők 20 százalék forrásadót is fizettek, amelyet 2008-ban visszaköveteltek az állam felelősségére hivatkozva.

Már az akkori ítélet szerint is megállapítható volt, hogy a Baumag Szövetkezetből a felszámolás előtt pénzáramlás történt a Balázs László által irányított cégek felé.