Váratlanul nőtt az amerikai munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az amerikai foglalkoztatottak száma váratlanul 85 ezer fővel csökkent decemberben, míg változatlan adatról szóltak a várakozások. A korábbi, novemberi adatot 11 ezer fős csökkenésről 4 ezres emelkedésre javították. Az elmúlt két évben a novemberi felülvizsgált szerény emelkedést leszámítva minden hónapban visszaesést láthattunk. A munkanélküliségi ráta 10 százalék maradt decemberben, elmaradva a várt 10,1 százalékos értéktől.
Vágólapra másolva!

A teljes tavalyi évben 4,2 millió álláshely szűnt meg a minisztérium tájékoztatása szerint. A feldolgozóiparban 27 ezerrel, az építőiparban 53 ezerrel, a szolgáltatóiparban 4 ezer fővel esett a foglalkoztatottak száma, az üzleti szolgáltatások terén azonban 50 ezerrel, az oktatás és egészségügy terén 35 ezerrel bővült a foglalkoztatottság, és 47 ezer fővel emelkedett az ideiglenesen alkalmazottak száma. A heti átlagos munkaórák száma változatlanul 33,2 óra volt, míg az átlagos órabérek 18,77 dollárról 18,8 dollárra emelkedhet.

Az adatok mérséklik a munkaerőpiaci stabilizációval kapcsolatos optimizmust. A magas munkanélküliség csökkentése a kormány számára is nagy kihívást jelent. Jelenleg a kormányzati ösztönzők támogatják elsősorban a gazdasági növekedést, így a növekedés fenntarthatósága bizonytalan, azt vélhetően nem támogatja a lakossági fogyasztás.

Az adatok megjelenése után a dollár 1,4280-ról 1,4370-ig gyengült az euróval szemben - áll a Quaestor Zrt. elemzésében.