Hatalmas megszorítás Schwarzenegger Kaliforniájában

Vágólapra másolva!
Gyerekektől és ápolásra szorulóktól vesz el pénzeket a kaliforniai költségvetési terv, a gazdasági biztos szerint kis országok veszélyeztethetik az euró stabilitását, Görögország adót emel a dohány- és alkoholtermékeken - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A hatalmas költségvetési hiánnyal küzdő Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger a jóléti kiadások lefaragásával kénytelen pénzt megtakarítani. A legutóbbi költségvetési terv szerint 200 000 gyermek biztosítását és 350 000 ápolásra szoruló polgár ellátását kurtítanák meg, és ez csak az optimistább forgatókönyv - írja a Reuters.

Az amerikai szövetségi jegybank, a Fed 2009-ben 45 milliárd dollár nyereséget ért el, amit visszajuttat az amerikai kincstárba. Az összeg a bank 96 éves története során a legnagyobb profit - írja a Washington Post. A lap szerint az eredmény nagyban annak köszönhető, hogy bank agresszív kötvényvásárlásba fogott a válságkezelés közben.

Jelentős, 77 százalékos növekedést tudott elérni a Mercedes-Benz Kínában a tavalyi évben. Az eredetileg tervezett 65 000 darab helyett ráadásul 68 500 darabot adtak el - írja a Reuters. A rivális Audi "csupán" 32,9 százalékos növekedéssel büszkélkedhet.

A OneWorld légi közlekedési szövetség 2 milliárd dollárral segíti ki a pénzügyi nehézségekkel küzdő Japan Airlines társaságot. A Reuters szerint a szövetség nevében nyilatkozó American Airlines azt szeretné ezzel elérni, hogy a japánok ne a Delta Air Lines vagy a SkyTeam társaságokhoz forduljon.

A Financial Times azt írja, hogy Olli Rehn gazdasági biztos az Európai Parlament meghallgatásán arról beszélt, hogy a kisebb tagországok veszélyeztetik az euró stabilitását. Ezért azt ajánlja, hogy az uniónak minden eszközzel segítenie kell a bajba jutott országok pénzügyeit.

A BBC pedig arról számol be, hogy épp a nehézségekkel küzdő eurót használó Görögország az alkoholra kivetett adó emelésével próbálkozik. Az egy literre vetített 11,4 euróról 13,7 euróra emelik az adót azonnali hatállyal. A dohánytermékek adóját pedig 57,5 százalékról 70 százalékra növeli a pénzügyminisztérium.