Formálódik a Renault, a Nissan és a Daimler szövetsége

Vágólapra másolva!
Partnereket keres a Daimler: ha sikerül megállapodniuk a Renault-val, akkor a következő társ-autógyár a japán Nissan lehet. A Ford közben a Mazdával társul.
Vágólapra másolva!

"Megerősítjük, hogy tárgyalunk a Renault-val. Ez azonban nem az egyetlen irány, más egyeztetéseink is vannak" - mondta Dieter Zetsche, a Daimler elnöke a detroiti autószalonon. A német gyár elnöke szerint, ha sikerül megegyezni a Renault-val a várt technológiai csereüzleten, úgy megfontolják, hogy partnerségre lépjenek a Nissannal is - írja a Japan Times.

"Ha a sikerül valamiképpen megállapodni a Renault-val, akkor értelemszerű, hogy a lehetséges együttműködés a Nissannal megfontolandóvá válik" - fogalmazott Zetsche. A két gyárat azért "értelemszerű" összekapcsolnia a Daimlernek, mert a franciák már 1999 óta kapcsolatban állnak a japánokkal.

Iparági szakértők szerint a Nissan és a Daimler első sorban a környezetbarát technológiákban tudna előre lépni, elektromos hajtású autók fejlesztésében például.

Korábban a Ford is bejelentette, hogy szövetségre lép a Mazdával. "Profitálni fogunk a Mazdával való együttműködésből. Nagyon hasznos és előnyös mindkét fél számára, még ha a részvénypozíciók feladásával is járt a dolog" - mondta Alan Mulally a Ford vezérigazgatója.