Hét közepén jöhet az új APEH-kalkulátor

Vágólapra másolva!
Hét közepére várható a vagyonadó-kalkulátor legújabb változtatása - ezt ígéri az APEH. Az adatvédelmi ombudsman ajánlásait fogadja meg az adóhatóság - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője szerint előreláthatólag a hét közepétől fog működni az új vagyonadó-kalkulátor, amelybe beépítik az adatvédelmi biztos ajánlásait is. Ezután nem kell majd megadni személyes adatainkat ahhoz, hogy működjön a számoló alkalmazás.

Amennyiben szeretnénk elmenteni az eredményt, hogy azt felhasználhassuk egy adóellenőrzésnél, úgy természetesen meg kell adni nevünket és adószámunkat, de ennek valódiságát egyből ellenőrzi is a rendszer. Hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá adóbevallásainkhoz, az APEH egy külön adatbázist készít, amelyben csak a név és a hozzá tartozó adószám fog szerepelni.

Az eddig mentett adatok sem vesznek el, de azokat átfésülik, hogy kiszűrjék a valótlanokat. Ha ilyenre bukkannak, akkor a megadott e-mailcímre értesítést küldenek, hogy a mentés nem lesz bizonyító erejű. A valós adatok mentése arra jó, hogy ha egy esetleges adóellenőrzés során a revizor 10 százaléknál nagyobb eltérést talál a kalkulátorral becsült és bevallott érték, valamint az ellenőrzés során becsült között, úgy nem kell büntetést és pótlékot fizetni, az adókülönbözetet természetesen igen - írja a Népszabadság.