A fagy miatt nem érezni a távhőadó csökkentését

Vágólapra másolva!
Januárban 18 százalékról 5 százalékra csökkent a távhő áfája, de ez nem látszik meg a számlákon, a szokatlanul nagy hideg miatt ugyanis többet kell fűteni. Több társasház a közös terekben lévő fűtőtestek elzárásával próbál spórolni a távfűtésen, de ez veszélyes lehet, rossz szigetelés esetén ugyanis tönkremehet az épület egész fűtési rendszere.
Vágólapra másolva!

Idén a korábbi 18 százalékról 5 százalékra csökkent a távhő áfája. Az elsősorban a panelházakat ellátó - költségesnek és pazarlónak tartott - távfűtés így ugyan olcsóbb lett, de a hideg időjárás miatt megnövekedett fűtési igény a lehetséges megtakarítás nagy részét elviszi.

A Főtáv Zrt. segítségével kiszámoltuk egy átlagos ház téli fogyasztását nagy hidegben (az utóbbi hetekben például többször előfordult, hogy napközben sem emelkedett a hőmérséklet mínusz 5-10 fok fölé) és átlagos (mínusz 2-3 fokos) hőmérséklet mellett. A cég által számításba vett átlaglakás 52 négyzetméteres panel, ami azt jelenti, hogy 135 légköbmétert kell kifűteni, példánkban 22 fokra. Egy nem túl hideg téli hónapban a lakás fogyasztása 5,8 gigajoule, kemény mínuszokban 7,6. Egy gigajoule 2622 forint, az alapdíj 7000 forint.

Az [origo] számításai szerint az áfacsökkentés előtti, 18 százalékos adóval számolva egy normál téli hónapban 26 204 forintot fizet az átlaglakás tulajdonosa, míg 5 százalékos áfával, de a mostani nagy hidegben 28 273 forintba is kerülhet a fogyasztás. A fogyasztás növekedése csaknem 5 ezer forinttal megdobja az alapösszeget, és az adó csökkentése csak 3 ezer forintot vesz le ebből.

Hat az adócsökkentés, csak nem látszik

A mostani számlán az áfacsökkentés nélkül 31 700 forintos összeg szerepelne, vagyis az adó mérséklése most is érvényesül, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a márciusban érkező számla akár kétezer forinttal nagyobb összegről is szólhat a megszokottnál.

Havi távhődíjak forintban

18 százalékos

5 százalékos áfa

átlagos téli hónap

26 200

23 300

az átlagosnál hidegebb időjárásnál (-10 Celsius-fok körül)

31 770

28 270


Forrás: Főtáv, [origo]

A spórolási lehetőséget ronthatja az épület rossz műszaki állapota is. A rossz nyílászárók, az elavult hőszigetelés is hozzájárulhat a nagyobb fűtésszámlához, a fűtéskorszerűsítés nélküli ingatlanok ugyanis jóval nagyobb a hőfogyasztás-növekedése is fagy idején.

A spórolásnál arra is figyelni kell, a rosszul megvalósított költségcsökkentési törekvések sokszor többet ártanak, mint használnak - mondta Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője. Sok távfűtéses épületben úgy próbálnak spórolni, hogy a közös helyiségekben (például a pincékben, lépcsőházakban) elzárják a fűtőtesteket. A mostani hideg időben a betört pinceablakok, a rossz szigetelés miatt az elzárt, de vízzel töltött vezetékek elfagynak, és további problémákat okoznak a ház fűtési rendszerében. A fagy elmúltával pedig kiolvad a jég, és elázik az a szakasz, ahol az elfagyott vezeték van. Célszerű tehát megnézni, nincs-e fagyveszélynek kitett vezeték a pincében, lépcsőházban.

Megkérdeztünk vidéki szolgáltatókat is, de még nincsenek adatok arra, hogy mennyivel lesz több a hideg miatt a távfűtés számlán.

Nem ment zökkenőmentesen az áfacsökkentés

A távhőáfa csökkentése sokáig bizonytalan volt. Tavaly ősszel még arról volt szó, hogy január elejétől él majd az 5 százalékos kulcs, majd októberben egy rövid időre veszélybe került az 5 százalékos távhőáfa terve, Oszkó Péter pénzügyminiszter ugyanis azt közölte, hogy a kórházaknak átcsoportosított pluszforrás bizonytalanná tette a nyáron beígért csökkentést, de ezt egy nappal később korrigálta.

A becslések szerint közel 30 ezer forint takarítható meg a távhő áfakulcsának mérséklésével lakásonként évente, a költségvetésben pedig 20 milliárd forintos kiesést jelent ez a változtatás.