Áramszünet és gázhiány fenyegeti a briteket

Vágólapra másolva!
Borús képet vázolt fel a minap nyilvánosságra hozott jelentésében a brit áram- és gázpiacot felügyelő hatóság. Veszélybe kerülhet a szigetországban az ellátás biztonsága, és 2020-ig drasztikus áremelkedés várható.
Vágólapra másolva!

Kétséges, hogy a következő évtizedben a brit energiapiac képes lesz megbízhatóan kielégíteni a fogyasztók igényeit - állapítja meg egy éven át készített tanulmányában az Ofgem, a brit energiapiacot felügyelő hatóság.

Az Ofgem szerint az iparágnak 200 milliárd fontos befektetésre lenne szüksége 2020-ig, aminek viszont erős árfelhajtó hatása lenne. Így egyre növekvő számú fogyasztó nem engeedhetné meg magának annyi energia felhasználását, amennyire szüksége volna.

Az Ofgem egy korábbi előrejelzésében azzal számolt, hogy az átlagos brit háztartás éves áram- és gázköltsége 2020-ra 25 százalékkal, 2000 fontra fog növekedni.

A hatóság jelentésében javaslatokat is tesz a nehézségek elkerülésére. Ezek között szerepel egy centralizált, állami tulajdonú energiavásárló létrehozása, továbbá a nem megújuló energiák minimumárának bevezetése (a zöldenergiára való ösztönzés jegyében) és az áramaukciók elindítása.