Három évet kapott Görögország a deficitcsökkentésre

Vágólapra másolva!
Elfogadta az Európai Bizottság szerdai döntésével azt a tervet, amelynek alapján Görögország 2012 végére a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá szorítja államháztartási hiányát a jelenlegi 13 százalékról, ugyanakkor jelezte azt is, hogy további intézkedéseket tart szükségesnek a tervekhez képest.
Vágólapra másolva!

Joaquín Almunia pénzügyi biztos elmondta, az uniós végrehajtó testület azt szeretné, ha Görögország átfogó szerkezetireform-tervet készítene, amely hosszabb távon konszolidálja az államháztartást, kiküszöbölve a jelenlegi problémákat.

Athénnak már március közepén számot kell adnia arról, hol tart a tervbe vett intézkedések megvalósításával.

A legszigorúbb költségvetés 1974 óta

Fizetéscsökkentés a közszférában, szigorúbb adóbehajtás, új adóteher - ezekre a lépésekre próbálja meg rábírni Görögországot az Európai Unió egy kiszivárgott tervezet szerint. A pénzügyi stabilizációt megnehezítheti az országban uralkodó közhangulat, de a kormány eltökéltnek tűnik, egyelőre kiállt a megszorító intézkedések mellett.

A görög kormány decemberben olyan 2010-es büdzsét fogadott el, amit a miniszterelnök a legszigorúbbnak nevezett 1974 - a demokratikus működéshez való visszatérés - óta.