Az első kívülálló a Rothschild-bankház élén

Vágólapra másolva!
A Rothschild befektetési bank bejelentette, hogy jövő hónaptól - elsőként a dinasztia több mint 200 éves történetében - egy családon kívülről érkezett jelölt, Nigel Higgins veszi át a vezérigazgatói posztot.
Vágólapra másolva!

A 49 éves Higgins 27 éve dolgozik a Rothschildok számára, és egy évtizede társirányítója a befektetési banki ágazatnak. Kinevezésével első ízben szétválik a vezérigazgatói és az elnöki tisztség, mely utóbbiban továbbra is David de Rothschild foglalkozik a stratégiai döntésekkel és a fő nemzetközi ügyfelekkel.

Az új felsővezetésnek első ízben tagjai lesznek a Rothschild családon kívüli személyek is - közölte a bank.

A Rothschild bankháznak a befektetések terén gazdag, 1769-ig visszanyúló történelme van, amikor az érmekereskedő Mayer Amschel Rothschild I. Vilmos hesseni választófejedelem értékpapír-ügynöke lett, és megkezdte a cég felépítését Frankfurtban. Később Londonra, Párizsra, Bécsre és Nápolyra is kiterjesztette a bankbirodalmat. 1815-ben már öt Rothschild testvér dolgozott azon, hogy Wellington seregét arannyal lássa el a napóleoni háborúk utolsó évében. A család fontos szerepet játszott egyebek közt vasutak, a Rio Tinto és a de Beers bányák, továbbá a Szuezi-csatorna finanszírozásban is.

A Rothschild jelenleg a világ egyik vezető befektetésitanácsadó-cége, amely 36 országban tart fenn irodákat és több mint 900 befektetési bankárt alkalmaz.