Vágólapra másolva!
Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya 40,2 milliárd dollárra bővült decemberben, míg az elemzők a hiány 36 milliárd dollárra történő mérséklődését várták a korábbi felülvizsgált 36,4 milliárd dollár hiányról. Kanadában is jóval nagyobb lett a nhiány a vártnál.
Vágólapra másolva!

Az amerikai import 8,4 milliárd dollárral 189,2 milliárd dollárra emelkedett, amit a benzin, autók, és tőkejavak magas behozatali volumene okozott. Az export 4,6 milliárd dollárral 142,7 milliárd dollárra emelkedett, amit a tőkejavak és ipari anyagok exportemelkedése okozott. A Kínával szemben fennálló deficit 20,2-ről 18,1 milliárd dollárra csökkent. 2009 őszén a deficit 380,7 milliárd dollárra csökkent a 2008-as 695,9 milliárd dolláros deficit után.

Az import export feletti emelkedése pozitív jelzés lehet a belső fogyasztást illetően, de messzemenő következtetéseket egyelőre nem érdemes levonni az adatokból. A növekedés fenntarthatósága egyelőre bizonytalan. Az adatok a GDP felülvizsgált adatsorába is bekerülnek, a nagyobb negatív érték pedig onthatja az előzetes növekedési számokat is.

Kanadában a várt 100 millió kanadai dollár (CAD) hiány helyett 256 millió CAD-ra ugrott a külkereskedelmi mérleg hiánya decemberben. A több mint kétszeres megugrást az okozta, hogy az Egyesült Államok nélkül számított deficit megugrását nem tudta ellensúlyozni az Egyesült Államokba irányuló autóeladások.

A korábbi adatot a 344 milliós hiányról 201 milliós hiányra korrigáltak. Az export 1,7 százalékkal bővült előző hónaphoz képest, míg az import 1,8 százalékkal emelkedett előző hónaphoz képest.