Új román nyugdíjtörvény készül

Vágólapra másolva!
A svéd modellhez hasonló, vagyis elsősorban a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás elve és a szolgálati idő alapján kiszámított öregségi járandóságról szóló új nyugdíjtörvény-tervezetet fogadott el szerdán a román kormány.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabályra azért van szükség, mert a román nyugdíjalap hosszú távon nem tartható fenn. Emil Boc miniszterelnök a kormányülés után kijelentette: azért van szüksége Romániának erre a törvényre, hogy az országban közép- és hosszú távon is kifizethessék az állami nyugdíjakat.

A jogszabálytervezetet a parlamentnek is el kell még fogadnia, amely várhatóan sürgősségi eljárással tűzi napirendre a kérdést. Ezt az indokolja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kérte a jogszabály mielőbbi elfogadását, a különböző politikai viták azonban eddig nem tették ezt lehetővé.

A tervezet megalkotói azt tűzték ki célul, hogy egységesítsék az állami nyugdíjrendszert a különleges nyugdíjak megszüntetésével, amelyek jelenleg közalkalmazottak egy részét illetik meg. Így az igazságügyben, a rendőrségen és a hadseregben dolgozókat érinti leginkább ez az új jogszabály, amely a tervek szerint 2011-ben lép hatályba.

A tervezet szerint az életbelépéstől számított öt hónapon belül újraszámolják a különleges nyugdíjtörvények hatálya alá esők járandóságát, és kiemelten a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás mértékét, valamint a szolgálati időt veszik alapul az új nyugdíjak kiszámításakor.

A román kormány szerint ezáltal körülbelül 500-800 millió eurót takaríthatnak meg. Boc emlékeztetett arra, hogy tavaly a költségvetésből 1,5 millió euróval kellett kiegészíteni a nyugdíjalapot azért, hogy ne omoljon össze.

Az elmúlt napokban főleg a rendőrök és a hadsereg kötelékében dolgozók tiltakoztak a leghevesebben a jogszabálytervezet ellen. Boc szerint azonban a két ágazatból nyugdíjba vonultaknak csak 15 százalékát érinti majd kedvezőtlenül a jogszabály, ugyanis az ő járandóságuk csökkenni fog, a 85 százaléké viszont változatlan marad, vagy éppen nőni fog.

A román miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy eddig sokan visszaéltek a betegségi és a korengedményes nyugdíjazással, így jelenleg a gyakorlatban az átlagos nyugdíjazási életkor Romániában 54 év a törvényes 58 év helyett. Az új tervezet ezért szigorítani fogja az engedményes nyugdíjazás feltételeit. Megemeli a nők nyugdíjkorhatárát 65 évre, ennyi most a férfiaké.