Fizetni kezdtek a berezelt német adócsalók

Vágólapra másolva!
Megijedtek a német adócsalók: lapértesülések szerint szerte az országban mind többen fizetik be önkéntesen adóhátralékaikat. Bizonyára az utóbbi hetekben felbukkant DVD-ken szereplő adatoktól tartanak.
Vágólapra másolva!

Németországban szinte mindenütt sorra jelentkeznek olyan személyek, akik a törvény biztosította lehetőséggel élve bevallják, illetve befizetik adóelmaradásukat - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung a tartományi adóhatóságok közlésére hivatkozva.

Az érintettek ezt mindenfajta büntetés nélkül megtehetik mindaddig, amíg a tényleges adócsalást hivatalosan nem bizonyítják rájuk. Alsó-Szászországban például 98 személy jelentkezett, és a hatóságok tőlük mintegy 8 millió euró bevételre számítanak. Az önálló tartománynak számító Berlinben eddig 76 jelentkező akadt, egyikük a hírek szerint egymaga 4,5 millió eurós adóelmaradást kívánt törleszteni.

A hirtelen támadt adózási kedv hátterében az áll, hogy az elmúlt két hétben három informátor is olyan, lopott banki adatokat tartalmazó DVD-ket kínált az államnak, illetve a tartományoknak eladásra, amelyek svájci bankszámlákkal rendelkező állítólagos német adócsalókat lepleznek le.

Az első esetben a kormány úgy döntött, hogy az érintett alsó-szászországi hatóságokkal közösen 2,5 millió euróért megvásárolja a DVD-lemezt, amely 1500 állítólagos adócsaló adatait tartalmazza. A hírek szerint több mint 100 érintett adatait ellenőrizték, és az adócsalás minden esetben bebizonyosodott. Ezután egy-egy személy Baden-Württembergben és Bajorországban is hasonló DVD-ket kínált eladásra, a tartományi illetékesek még vizsgálják az ajánlatot. A hatóságok egyébként még nem erősítették meg, hogy az első DVD-ért valóban fizettek volna.