Bankokat kisajátító PSZÁF-et tervez a kormány

Vágólapra másolva!
A fontosabb bankok tulajdonosi jogait is korlátozhatná a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy törvényjavaslat szerint, amit a kormány péntek délután hozott nyilvánosságra. A PSZÁF-nak azért akarnak több jogot adni, hogy meg tudja védeni a pénzügyi rendszert, a törvény elfogadására azonban ebben a ciklusban már nincs esély.
Vágólapra másolva!

Erősebb jogosítványokat adna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a kormány egy péntek délután nyilvánosságra hozott új törvényjavaslatban. A javaslat indoklása szerint a PSZÁF erősítésére azért van szükség, hogy a nehéz helyzetbe került, de a rendszer stabilitása szempontjából fontos hitelintézetek elkerülhessék a csődöt, vagy szabályozottan történjen a felszámolásuk.

Az Országgyűlés honlapjára pénteken késő délután felkerült javaslat szerint a PSZÁF lépcsőzetesen felépülő intézkedési jogosítványokat kapna. A hatóság adott esetben a hitelintézetek tulajdonosi jogait is korlátozhatná, és akár egy speciális, e célra alapított állami hitelintézetre ruházhatná át azokat.

A javaslat célja, hogy a PSZÁF az új jogosítványaival megóvja a pénzügyi közvetítőrendszert az esetleges súlyos károktól, és biztosítsa a rendszer stabilitását. Ennek érdekében köteles lenne megtenni a szükséges, kivételes intézkedéseket, ha egy rendszerstabilitási szempontból fontos, nehéz helyzetbe került hitelintézet tulajdonosai nem működnek együtt, és a PSZÁF korábbi intézkedései, kivételes intézkedései nem vezettek eredményre.

Mivel az Országgyűlés már csak két ülésnapot tart - február 15-16-án és február 22-én - a normál parlamenti menetrend szerint elvileg nincs esély arra, hogy ebben a ciklusban a zárószavazásig eljusson a törvényjavaslat.