Harminc év után újra atomerőművet épít az USA

Vágólapra másolva!
Egy 1979-es nukleáris baleset óta először építhetnek új atomerőművet Amerikában, mindjárt kettőt. Barack Obama elnök a bejelentéskor érzékeltette, hogy ez csak a kezdet, az ország vezető szerepre törekszik a technológiában.
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcmilliárd dolláros hitelgaranciát nyújt az Egyesült Államok kormánya két új atomerőmű felépítéséhez Georgia államban - jelentette be Barack Obama amerikai elnök a BBC beszámolója szerint.

Az USA-ban 1979 óta nem kezdtek bele új atomerőmű építésébe, annak hatására, hogy baleset történt egy pennsylvaniai erőműben, és radioaktív gázok kerültek a levegőbe.

Obama azt mondta, hogy az új létesítmények biztonságosak és tiszták lesznek, és nagyon fontosak az ország energiaellátása szempontjából. "Atomenergia, napenergia, szélenergia - ha nem fektetünk be ezekbe a technológiákba, később importálni fogjuk őket, ahelyett, hogy esxportálnánk" - jelentette ki.

Az elnök megjegyezte, a világon jelenleg 56 atomerőmű épül, ebből 21 csak Kínában - a versenytársak tehát minden megtesznek, hogy uralják a modern energiatermelő ágazatokat.

Elismerte, hogy a környezetvédők közül sokan ellenzik az atomenergia hasznosítását, de hozzátette, a véleménykülönbségek nem akadályozhatják meg a haladást.