Egyre több német vallja be eltitkolt adóhátralékát

2010.02.18. 11:51

A Németországban a közelmúltban kirobbant adócsalási botrány nyomán már megközelíti a 3 ezret azoknak a száma, akik önkéntes vallomást tettek a hatóságoknál adóhátralékaikról.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtöki értesülése szerint egyedül Baden-Württemberg tartományban csaknem 600-an jelezték, hogy elmaradt adóhátralékaikat utólagosan kívánják befizetni. A német újság szerint szinte egyetlen olyan tartomány sincs, ahonnan nem érkezett volna hír "önfeljelentők" seregéről. A német törvények lehetővé teszik, hogy az érintettek mindaddig büntetés nélkül bevallják, illetve kamatostul befizessék adóhátralékaikat, amíg az adócsalás bűntettét a hatóságok nem bizonyították rájuk.

A németországi botrány január végén tört ki, amikor egy informátor a német államnak, illetve a leginkább érintett Észak-Rajna-Vesztfália tartománynak 2,5 millió euróért  egy olyan  - lopott banki adatokat - tartalmazó DVD-t kínált eladásra, amely 1500,  svájci bankszámlával rendelkező németországi adócsalót leplez le. A német kormány - Merkel kancellár vezényletével - a DVD megvásárlása mellett döntött, de egyelőre még homály fedi, hogy a rendkívül éles  politikai és jogi vitát kiváltó ügyletet lebonyolították-e.

Később hasonló, ugyancsak lopott  banki adatokat tartalmazó és állítólagos adócsalókat leleplező DVD-lemezzel állt elő egy-egy informátor Baden-Württembergben és Bajorországban is. A stuttgarti hatságok állítólag megvásárolják a DVD-t, míg Münchenben egyelőre nem született döntés. Mindenesetre az újabb esetek után hétről-hétre ugrásszerűen növekedett az adóhátralékaikat bevallók, illetve befizetni szándékozók száma.

KAPCSOLÓDÓ CIKK