A Fitch leminősítette a négy legnagyobb görög bankot

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings leminősítette a négy legnagyobb görög bankot kedden, a nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanis a kormány költségvetési megszigorításai hatással lesznek a gazdaságra, befolyásolják a hitelkeresletet és csökkentik a vállalati nyereségeket.
Vágólapra másolva!

A Fitch "BBB pluszról" "BBB"-re rontotta negatív kilátással a National Bank of Greece, az AlphaBank, az Efg Eurobank Ergasias és a Piraeus Bank minősítését. A négy legnagyobb bank kilátásait azért rontotta a hitelminősítő, mert úgy véli, hogy a kormány költségvetési megszigorításai csökkenthetik a vállalati nyereségeket. A negatív kilátás általában azt jelzi, hogy a minősítés további rontására kerülhet sor a következő egy-két évben.

Kedden tüntetők blokád alá vették az athéni tőzsdét, ezzel tiltakozva a hatalmas megszorítások ellen. A görög válságot kezelendő a kormány erőteljes megszorító programot jelentett be, amely során 2012-ig a GDP 3 százaléka alá kell szorítani a deficitet. A terv végrehajtása elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió tagállamai támogassák a déli társukat, illetve a piac ne vonja meg végleg a bizalmat a sokat hibázó országtól.

Görögország különböző költségvetési trükköket alkalmazva titkolta el a magas deficitjét, aminek kiderülése idézte elő a görög válságot. Az államháztartás hiánya hatalmas, a GDP 12,7 százaléka, az államadósság pedig a gazdaság 120 százalékára rúg.