Blokád alatt a görög tőzsde

Vágólapra másolva!
Fizikai értelemben nem nyitott ki az athéni tőzsde, mert tüntetők vették blokád alá az épületet. Az elektronikus kereskedés azonban működik, így nagy fennakadás nincs. Az ügy jelentősége, hogy a görög társadalom nehezen viseli a hatalmas megszorításokat.
Vágólapra másolva!

A görög válságot kezelendő a kormány erőteljes megszorító programot jelentett be, amely során 2012-ig a GDP 3 százaléka alá kell szorítani a deficitet. A terv végrehajtása elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió tagállamai támogassák a déli társukat, illetve a piac ne vonja meg végleg a bizalmat a sokat hibázó országtól.

Görögország különböző költségvetési trükköket alkalmazva titkolta el a magas deficitjét, aminek kiderülése idézte elő a görög válságot. Az államháztartás hiánya hatalmas, a GDP 12,7 százaléka, az államadósság pedig a gazdaság 120 százalékára rúg.

A megszorítások miatt óriási elégedetlenség tört felszínre a kormány politikája ellen, holott az csak tavaly nyerte el mandátumát, a trükközésről aligha tehet. A politikai stabilitást ráadásul veszélyezteti, hogy a kormánynak csak 10 fős többsége van a parlamentben, így a minden képviselőjének lojalitására szüksége van.

A társadalmi nyomást jól fejezi ki a legújabb szakszervezeti tiltakozás, amely során körülbelül 150 dolgozó elzárta az athéni tőzsde bejáratát. A protestálást a kommunista munkásszakszervezet, a PAME szervezte, de könnyen lehet, hogy több más hasonló szervezet is csatlakozni fog.

A tőzsde működik, mivel az elektronikus kereskedésben nincs fennakadás. "Van tartalékkapacitás (az ügyletek megkötésére), olyan alternatív megoldások, amelyek lehetővé teszik a normál ügymenetet" - mondta Szocratész Lazaridisz, a tőzsde elnökhelyettese.

A Reuters által idézett közvélemény-kutatások szerint viszont a társadalom nagy része támogatja a kormányt: a megkérdezettek 57,6 százaléka szerint jó irányba tett lépés a megszorító csomag, 75,8 százalék pedig azt mondta, hogy nem szabadna sztrájkolni, amíg az adósságválság meg nem oldódik.