Eladta a GM a Saabot

Vágólapra másolva!
A holland Spyker Cars NV kedden közölte, hogy lezárult a Saab Automobile AB megvásárlása a General Motors Inc. autóipari konszerntől. Az elmúlt hónapban bejelentett adásvétel végleges, a Saab tulajdonjoga átkerült a vásárlóhoz.
Vágólapra másolva!

A Spyker 74 millió dollárt (52,2 millió euró) fizetett a GM-nek készpénzben és 326 millió dollár értékben bocsátott ki számára elsőbbségi részvényeket. A svéd kormány 400 millió eurós hitelgaranciával állt az ügylet mögé.

Victor Muller, a Spyker vezérigazgatója szerint az üzlettel sikerült biztosítani a Saab jövőjét: "Mától minden erőfeszítésünket a Saab újraélesztésére és tartósan nyereséges vállalattá történő átalakítására összpontosítjuk" - jelentette ki. "Hozzálátunk üzleti tervünk végrehajtásához, legelőször is az idei év második felében bemutatjuk a Saab új 9-5-ös modelljét" - mondta Jan Jonsson, a Saab svéd igazgatója.

A Saab nagy veszteségeket szenvedett el az elmúlt években. Tavaly alig 40 ezer autót, 2008-ban 93 ezer autót adott el világszerte, holott két évvel korábban még 133 ezret. A holland Spyker extrém mértékben drága luxus sportkocsik gyártásával foglalkozik és 2008-ban összesen 37 autót, 2009 első felében pedig 23 autót adott el.

A Saab és a Spyker egyelőre egy új társaság, a hollandiai székhelyű Saab Spyker Automobile irányítása alatt folytat majd szoros együttműködést.