Sztrájkolnak a görögök

Vágólapra másolva!
Országszerte sztrájkok bénítják meg a görög társadalmat: járatokat törölnek, iskolák maradtak bezárva, akadozik a tömegközlekedés. Mindezt a kormány megszorító intézkedései miatt szervezték a szakszervezetek. A miniszterelnök helyettese pedig a nácikat is bevonta a görög válságot előidézők körébe.
Vágólapra másolva!

Szerdán több szakszervezet is sztrájkba lépett, így törölték a járatokat az ország repterein, de a vasúti és vízi közlekedés is akadozik. Zárva tartanak iskolák, állami és önkormányzati hivatalok, míg az állami egészségügyi intézmények csak sürgősségi ellátást vállalnak. Azonban nem csak közszféra, hanem a magánszektor egyes szereplői is felhagytak a munkával, így például az újságírók is 24 órás sztrájkot tartanak - írja a Washington Post.

Az egyik munkavállalói szakszervezet (GSEE) vezetője, Iannisz Panagopoulosz szerint a társadalom tisztában van azzal, hogy szörnyű helyzetben van az ország, de a megszorítások méltánytalanok. "A terhek arányos szétterítését követeljük, hogy ne a bérből élők és a nyugdíjasok fizessék meg az árát annak a válságnak, amelyet nem ők teremtettek" - mondta.

A BBC athéni tudósítója szerint a régészeti kincsek látogatása is szünetel, ami rossz fényt vet a görög turizmusra. Athén központjában 20 000 ember demonstrál, akikről a tudósító azt jelentette, hogy határozottnak és elszántnak látszanak.

A két nagy, közel kétmillió tagot számláló szakszervezet tiltakozói "A piac fizessen a krízisért!"-feliratú táblákkal vonultak a parlament elé a bérbefagyasztás, az adóemelés és a nyugdíjkorhatár növelése ellen demonstrálva. "A bércsökkentés ellen jöttem tiltakozni..., mert más lopta el a pénzt és mi fizetünk érte" - mondta egy 36 éves közszolga a Reutersnek.

Kemény megszorítás lesz

Az óriási költségvetési hiány lefaragása áll Görögország előtt. Sem az Európai Unió, sem a gazdasági élet szereplői nem engednék meg, hogy lazítsanak a szigorú megszorításon és súlyos következményekkel büntetnék az útról való letérést. Az unió megvonhatja a támogatásokat, sőt büntetést is kiszabhat, míg a piac végső soron államcsődbe taszíthatná a megroppant gazdaságot.

A megszorításokat viszont az egyébként is megosztott társadalom nem tűri. Bár a közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 57,6 százaléka szerint jó irányba tett lépés a megszorítás, sőt a 75,8 százalékuk szerint az adósságválság idején nem szabadna sztrájkolni, az országban régóta erős a szélsőbal, így az elégedetlenséget könnyen kihasználhatják.

A nagyszabású kiigazítások célja, hogy idén 8,7 százalékra, 2012-re pedig 3 százalék alá szorítsák a tavaly 12,7 százalékra duzzadt költségvetési hiányt. A kiadások lefaragása mellett a 30 százalékosra becsült feketegazdaságnak is hadat üzent a kormány, így akarja növelni az adóbevételeket.

Forrás: AFP
Kattintson a fotóra és nézzen mégtöbb képet a sztrájkról!

A nácikra fogják

A görög miniszterelnök-helyettes Teodorosz Pangalosz nem mindennapi érveket hozott fel a görög hibák mérséklése céljából. Egyrészt arról beszélt, hogy az 1980-as évek európai vezetői (Helmut Kohl, Margaret Theatcher, Francios Mitterand) nem hagyták volna, hogy kibontakozzon a válság. Másrészt arra hivatkozott a görög költségvetési trükközés kapcsán, hogy Olaszország sokkal "pontatlanabb" pénzügyi statisztikákat közölt, mielőtt beengedték az euróövezetbe.

A legfurcsább érv, amellyel a rossz helyzetet magyarázta, az volt, hogy a náci Németország elvitte a görög aranykészleteket és pénzeket, valamint hatalmas pusztítást okoztak a gazdaságban. Pangalosz szerint erről a témáról beszélni kell a jövőben.

Kedden egy kommunista szakszervezet blokád alá vette az athéni tőzsdét, amely az elektronikus rendszernek köszönhetően működni tudott, de jelezte: a megszorító program kemény társadalmi ellenállásba ütközik.