Szigorú fogyókúrán a BBC

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is ismertette kedden a sajtó által már megszellőztetett radikális karcsúsítási terveket a BBC vezérigazgatója. A tervezett lépéseket máris szakszervezeti és politikai bírálatok érik.
Vágólapra másolva!

Mark Thompson a brit közszolgálati médiatársaság keddi állománygyűlésén bejelentette: a főbb intézkedések között van két rádióállomás - a BBC 6 Music nevű zenei csatorna és az ázsiai közönségnek sugárzó hálózat - bezárása, valamint az internetes oldalak felének megszüntetése 2013-ig. A BBC negyedével kevesebbet költene az online tartalomszolgáltatásra, és 600 millió fontot (185 milliárd forintot) csoportosítana át minőségi programok gyártására.

A brit sajtószakszervezet (Bectu) főtitkára, Gerry Morrissey kedden "tisztán politikai indíttatásúnak" nevezte a terveket. Szerinte "egyértelmű", hogy a BBC a hamarosan esedékes választások előtti politikai hangulat hatása alatt dolgozta ki az intézkedéscsomagot.

Ez a bírálat a sajtóban is felbukkant. A The Times című vezető konzervatív lap kommentárjában azt írta: a BBC igyekszik megmutatni a tavaszi választások után várhatóan hatalomra kerülő konzervatív kormánynak, hogy "külső beavatkozás nélkül is rendet tud tenni a háza táján".

A kedden hivatalosan is bejelentett tervek ugyanakkor a politika osztatlan tetszését sem nyerték el: az alsóház 30 képviselője petícióban tiltakozott a kilátásba helyezett leépítések ellen.

Mark Thompson vezérigazgató azonban a legnagyobb baloldali brit napilap, a The Guardian keddi kiadásában megjelent cikkében leszögezi: a BBC-t küldetésének teljesítése során nem politikai vagy kereskedelmi érdekek szolgálatának célja vezérli.

Thompson szerint a BBC-nél nincs helye cenzúrának vagy részrehajlásnak, a polgároknak joguk van a pártatlan és pontos hírszolgáltatáshoz, a vélemények teljes körének megismeréséhez. A kormányzati és állami szempontokat alapos elemezésnek kell alávetni, mint bármi mást, de e szempontok nem részesülhetnek kivételezett elbánásban, és vétójogot sem jelentenek - írta a BBC vezérigazgatója.

Thompson szerint a vélemény és a vita globális demokratizálódásának folyamata nem olyan egyértelmű, amilyennek tűnik, a részrehajlás és a félreinformálás, valamint egyes országokban az állami kontrol kockázata még növekedhet is.

A vezérigazgató szerint a BBC egyik feladata megvédeni a társadalom jogát ahhoz, hogy maga választhasson, és ne mások válasszanak helyette.

A BBC azonban nem törekedhet arra, hogy mindent maga csináljon, és ahol tevékenységének tényleges vagy potenciális piaci hatása nagyobb, mint az adott tevékenység közösségi értéke, ott át kell engedni a teret másoknak - fogalmazott Thompson.

Ennek szükségességére már független elemzők is felhívták a figyelmet. A Policy Exchange nevű közéleti elemző csoport értékelésében felrója a BBC-nek, hogy az "megszállottan hajszolja" a minél nagyobb nézettségi mutatókat, a kereskedelmi riválisokkal versengve.

A jelentés kiemelte, hogy az előfizetői díjakból élő BBC például hatalmas összegeket fizet ki a Forma-1-es autóversenyek közvetítési jogáért, jóllehet ezek közvetítését a kereskedelmi adók is "nagyjából ugyanilyen módon" meg tudnák oldani, ha a BBC nem pályázna.