Nagyot ugrott a külkereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
Jelentősen bővült a külkereskedelmi forgalom decemberben, mind a behozatal, mind a kivitel növekedni tudott. A tavalyi évben ezzel együtt visszaesés volt a jellemző, a friss adat inkább azt mutatja, hogy innentől élénkülhet meg a külkereskedelem. A lakossági fogyasztás helyett ezentúl újra az export lehet a gazdaság fő motorja.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint decemberben 15 százalékkal haladta meg az export az egy évvel korábbi szintet, ami jelentős emelkedésnek tekinthető. Az import növekedése ugyanezen időszak alatt 7 százalék volt, ami egyben azt is jelenti, hogy tovább javult a külkereskedelmi termékforgalom.

2009 januárja és decembere között azonban a kivitel 12, a behozatal 17 százalékkal esett vissza. A tavalyi év mérlege 1125 milliárd forint volt, ami annak fényében jelent jó eredményt, hogy 2008-ban még 63 milliárd forint volt a hiány.

A KSH adatai szerint a külkereskedelemben legnagyobb arányban a gépek és szállítóeszközök szerepelnek, ezután jönnek a feldolgozott termékek, az energiahordozók és a többi termék. Az Európai Unión belül bővült a külkereskedelem Hollandiával, Németországgal és Franciaországgal, de visszaesett Romániával, Bulgáriával és Szlovákiával.

A 2000-es évekre jellemző fogyasztás-központú növekedést felváltja az export-vezérelt növekedés. A pénzügyminisztérium az elmúlt hónapokban folyamatosan javította a GDP idei előrejelzését, miközben az adóbevételek tekintetében visszaesésre számít. Ennek oka éppen az, hogy míg a lakossági fogyasztás stagnál, az exportarány javul, de utóbbinak az adóvonzata kisebb.