Fél éven belül kamatemelés jöhet Amerikában

2010.03.08. 19:31

Az amerikai jegybank (Fed) 25-50 bázispontú kamatemelést hajt végre hat hónapon belül - vezető amerikai közgazdászok szerint.

Az Országos Üzleti Közgazdász Szövetségének (NABE) féléves felmérése alapján a megkérdezettek többsége szerint a Fed jelenlegi nulla százalékhoz közeli kamatszintje elfogadható. Növekvő számban vélik ugyanakkor úgy, hogy a bank jelenlegi kamata túlságosan élénkítő hatású - derül ki a szövetség 203 tagjának a megkérdezése alapján.

Lynn Reaser, a NEBE elnöke azt mondta, hogy a többség szerint a következő hónapokban kamatemelés lesz, amire szükség van. A makroadatok már azt jelzik, hogy élénkül a gazdaság, és a jegybank kamatalakítói közöl néhányan úgy vélik, a banknak el kell kezdenie felkészíteni a piacokat a szigorításra.  

A Fed legutóbb azt közölte, hogy a továbbra is magas munkanélküliség és az alacsony infláció alapján egyelőre marad az alacsony kamat. Ben Bernanke Fed-elnök évente kétszer esedékes törvényhozási beszámolójában, február 24-én kifejtette: várakozása szerint a gazdasági felépülés tartós lesz, a mérsékelt növekedés azonban csak lassan lesz képes lefaragni a 10 százalékhoz közeli munkanélküliséget.

A Fed első embere még csak utalást sem tett arra, hogy mikorra tervezi a kamatemelést. Úgy fogalmazott, hogy a kamatlábnak továbbra is kivételesen alacsonynak, zéró közelinek kell maradnia, amíg a gazdaság növekedése ki nem teljesedik. "A gazdaságnak még szüksége van a segítségünkre" - fogalmazott.

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) legközelebb március 16-án ülésezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK