Fitch: Kelet-Európa jobban tetszik a piacnak, mint a Nyugat

Vágólapra másolva!
A piaci szereplők most már számottevően kedvezőbben ítélik meg a felzárkózó országcsoport, ezen belül a tágabb értelemben vett Kelet-Európa gazdasági kilátásait, mint a magasabb besorolású gazdaságokét - hangzott el a Fitch Ratings kedden Londonban rendezett éves szuverén adósi helyzetértékelő konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A cég szakértői valószínűtlennek nevezték az euróövezet felbomlását, és azzal sem számolnak, hogy a görög válság érdemi késést okozna az euróövezet bővítésében az eddig valószínűsített menetrendhez képest.

A legnagyobb európai hitelminősítő csoportszintű vezérigazgatója, David Riley elmondta: a cég által elvégzett idei első negyedévi felmérés szerint a befektetők több mint 80 százaléka számít a helyzet valamelyes vagy jelentős javulására, illetve legrosszabb esetben a helyzet változatlanságára a következő tizenkét hónapban a feltörekvő országokban. Ugyanakkor a felmérésbe bevontak csaknem háromnegyede tart az alapvető gazdasági körülmények jelentős, vagy valamelyes romlásától, illetve stagnálásától a magas adósosztályzatokba besorolt fejlett ipari térségben.

A legjobb, "AAA" adóskockázati besorolású országok kilátásairól szóló előadásában Brian Coulton európai vezérigazgató elmondta: az Egyesült Államok "AAA" státusa rövid és középtávon stabil. Ezt az amerikai gazdaság példátlan mértékű finanszírozási rugalmassága és a dollár jelenleg kikezdhetetlen globális tartalékvaluta-szerepe támasztja alá.

Az euróövezeti kockázatokról tartott előadásában Paul Rawkins térségi igazgató kijelentette: a Fitch szerint Görögország megsegítésének "sokkal tisztább módja" lenne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igénybevétele, mint az euróövezeti tilalmak megkerülése valamilyen módon.

Rawkins valószínűtlennek nevezte az euróövezet felbomlását. A Fitch térségi igazgatója idézett az euróövezeti jegybank egy tavalyi belső munkairatából, amelyben az állt: ha valamely tagállam távozna az euróövezetből, akkor az EU-ban sem lehetne maradása.

Kérdésre válaszolva igazgatótársa, Brian Coulton kijelentette: nem elképzelhetetlen valamely euróövezeti tagállam törlesztésképtelenné válása, ám ez sem járna feltétlenül az euróövezet felbomlásával.

Edward Parker, a Fitch feltörekvő európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója Kelet-Európáról tartott előadásában kijelentette: mára a térséggel kapcsolatos félelmek nagyrészt elenyésztek. A kelet-európainál sok esetben rosszabb nyugat-európai adósságmutatókra utalva hozzátette, hogy "a kontinens más térségei kerültek reflektorfénybe".

A Fitch becslése szerint Kelet-Európa gazdasági teljesítménye tavaly átlagosan 6 százalékkal zuhant, miközben a többi feltörekvő térségé összességében növekedett. Az idén azonban várhatóan valamivel 3 százalék feletti ütemben növekszik a kelet-európai GDP is, jóllehet ennek egy részét bázishatások adják, és a Fitch Ratings nem számít arra, hogy a térségi növekedés üteme belátható időn belül visszatér a pénzügyi válság előtti időszakban mért szintekre - mondta Parker.

A görög pénzügyi válság kelet-európai járványveszélyét mérsékeltnek nevezte, kijelentette ugyanakkor: megvan a kockázata annak, hogy az euróövezeti döntéshozók a görög fejlemények miatt "kissé konzervatívabbá válnak" az euróövezeti tagjelölt országok által végrehajtott kiigazítások fenntarthatóságának megítélésében. A Fitch Ratings alapeseti várakozása azonban továbbra is az, hogy ha valamely tagjelölt ország teljesíti a maastrichti csatlakozási feltételeket, akkor fel is veszik az euróövezetbe, és a cég arra számít, hogy Észtország jövőre a valutaunió tagja lesz.

Az MTI kérdésére, hogy a hitelminősítő mindezzel együtt milyen esélyt ad egy jelentősebb késedelemnek az euróövezeti bővítésben a görög helyzet valamely kedvezőtlen fordulata esetén, Parker azt mondta: a Fitch Ratings a jövőre várt észt csatlakozás után - a többi tagjelölt ország költségvetési helyzete alapján - mindenképpen számít egy hosszabb bővítési szünetre, és 2014 előtt nem valószínűsíti újabb országok felvételét a valutaunióba.

Hozzátette ugyanakkor: az észt felvételi kérelem néhány hónapon belül esedékes elbírálásának eredménye kulcsfontosságú lesz az uniós hatóságok hozzáállásának megítélésében. Ha Észtország felvétele késne, az a térség egészének negatív jelzés lenne - mondta a Fitch Ratings feltörekvő európai besorolásokért felelős igazgatója.