Kína megállította a BUX emelkedését

Vágólapra másolva!
A Kínából érkező gazdasági adatok arra engednek következtetni, hogy kamatemeléssel fogják fékezni az ázsiai ország gazdaságát. Ezek alapján az várható a BÉT mai kereskedésében, hogy a profitok kivétele miatt veszteségek lesznek.
Vágólapra másolva!

A BUX index fél százalékos mínuszbam járt a nyitás után egy órával. A vezető papírok közül egyedül a Mol állt emelkedésben.

"Letörhet a bika szarva" - mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője. Véleménye szerint a Kínában reggel közölt adatok jó alkalmat adhatnak a befektetőknek a profit realizálásra.

A kínai kiskereskedelmi adatok túlfűtött lakossági fogyasztásról árulkodnak, és a termelői árindex is magasabb lett a vártnál, mindez növeli a valószínűségét a kamatemelésnek - fejtette ki az elemző. Úgy véli, hogy ezen körülmények alapján eladások kezdődhetnek a részvénypiacokon a mintegy négy hete tartó emelkedés után. Hozzátette: nincs kizárva azonban, hogy a nap végére "megveszik" a korrekciót a befektetők.

A BUX 455,28 pontos, 2,03 százalékos emelkedéssel, 22 852,58 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 29,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.