Az európai IMF másodlagos a francia miniszter szerint

Vágólapra másolva!
A francia pénzügyminiszter állítása szerint nem szkeptikus, hanem praktikus érveket vesz figyelembe, amikor az úgynevezett európai IMF-ről van szó. Szerinte másodlagos, hogy olyan intézményt állítsanak fel, amely létrehozása hónapokat vesz igénybe, az elsődleges feladat viszont azonnali: a görög pénzügyek rendezése.
Vágólapra másolva!

Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a görög válság kapcsán a prioritásokat kell rendbe rakni. "Elsődleges az, hogy Görögország pénzügyei rendbe kerüljenek" - mondta a miniszter. Ebbe szerinte beletartozik megvalósítsák a beígérteket és végrehajtsák a korábban elfogadott megszorító intézkedéseket, majd kötvénykibocsátással forrásokat szerezzenek.

A másodlagos egy olyan környezet kialakítása, amelyben az eurózóna egyes országai szigorúbban betartják a stabilitási feltételeket: az államadósság és a költségvetési hiány mértékét. A jelenlegi szabályokat gyakorlatilag egyetlen ország sem tartja be, s ez aláássa az Európa iránti bizalmat.

A francia pénzügyminiszter kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nemrég elfogadott lisszaboni szerződést a görög válság miatt átírják. Ehhez ugyanis újabb tárgyalásokra, ratifikációs folyamatra és a közvélemény megnyugtatására lenne szükség. "A jelen szabályok keretei között kéne javítani a végrehajtást és a felelős költségvetési magatartást - nem vagyok biztos benne, hogy az Európai Valutaalap erre képes lenne" - mondta Lagarde.