Kaszinót és repülőt is elad az eladósodott görög állam

Vágólapra másolva!
Jelentős privatizációt indít el a görög kormány, hogy forrásokat szerezzen a tetemes államadósságának mérséklésére. Az állam megválik banki és egyéb vállalati részesedésétől, eladja a népszerű kaszinóját, de megválik repülőgépektől is.
Vágólapra másolva!

Görögország elad szinte mindent, amit lehet, hogy mérsékelje a hatalmasra hízott államadósságát. Jeórjiosz Papandreu kormányfő azonban visszautasította azt a német lapoktól származó ötletet, hogy szigeteket is eladjanak. "Több ötletes és hatékony módja van az adóssággal való küzdelemnek, nem kell ahhoz a görög szigeteket eladni" - mondta.

A kormányzat tervei szerint az állam megválik egy bankban birtokolt részesedésétől, egy szerencsejáték-vállalattól és a nemzeti telekommunikációs cégben bírt papírjaitól is. A Wall Street Journal szerint 2,5 milliárd eurót, a GDP 1 százalékának megfelelő összeget lehet begyűjteni a privatizációval idén. Ez ugyan csak tüneti kezelésnek tűnhet (az ország adóssága 250 milliárd euró), de arra mindenképpen elég, hogy a befektetőket meggyőzze a megszorító program hatékonyságáról.

A megszorító programot, amely 2012-ig 3 százalék alá szorítaná a költségvetés hiányát a 2009-es 12,7 százalékról, Bajnai Gordon magyar miniszterelnök "hiteles, jelentős és a hosszú távú növekedést elősegítőnek" nevezte a két kormányfő keddi, budapesti, közös előadásán.

A magánosításra ajánlott cégek között van az athéni vízművek, a vezető olajtársaság és további kaszinó is. A pénzügyminisztérium megválna néhány Airbus A430-as repülőgéptől is, amelyek eddig az állam kezében maradtak az Olympic Airlines korábbi privatizációja után.