Vágólapra másolva!
Felfelé módosította a Világbank a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a korábban jelzett 8,4 százalék helyett 9,5 százalékkal bővülhet a kínai hazai össztermék (GDP) 2010-ben.
Vágólapra másolva!

A Világbank negyedévente készülő felmérésének szerdán, Pekingben közzétett új kiadása alapján a világ harmadik számú gazdasága az export növekedése, az ingatlanpiaci élénkülés és a lakossági fogyasztás révén bővülhet az idén közel 10 százalékkal.

A növekedés motorjai így cserélődnek tavalyhoz képest, amikor a világgazdasági válság visszavetette az exportot, és főként az állami beruházások dinamizálták a gazdaságot, amely a válság ellenére 8,7 százalékkal növekedett.

Kína a világ többi részéhez képest gyorsan lábal ki a válságból, aminek kockázatai is vannak. A legnagyobb veszély, hogy túlhevülhet a gazdaság, a pekingi vezetésnek ezért a tavalyinál jóval szigorúbb makrogazdasági politikát kell folytatnia - mondta Ardo Hansson, a Világbank kínai részlegének vezető elemzője. "Más országokkal ellentétben Kína a növekedési lehetőségei határán jár, ezért egészen más gazdaságpolitikát kell alkalmazni" - mondta Hansson.

A Világbank szerint a rohamos ingatlanpiaci áremelkedés és az inflációs nyomás növekedése miatt pénzpolitikai, monetáris szigorításra van szükség. "Számos tényező szól a kamat szerepének erősítése mellett, és ha a pekingi döntéshozók a kamat által ösztönzött tőkeáramlás hatásaitól tartanak, akkor megfontolandó az árfolyam-politika rugalmasságának növelése" - áll az elemzésben, amely szerint az árfolyam-politika területén a világgazdasági helyzet alakulása körüli bizonytalanság miatt is nagyobb rugalmasságra volna szükség Peking részéről.

Az Egyesült Államok hosszú ideje azzal vádolja Kínát, hogy a jüan mesterségesen alacsonyan tartott árfolyamával szerez előnyt az exportra termelő vállalatoknak, és a nemzeti valuta felértékelésére szólítja fel a kínai vezetést. Peking visszautasítja a követelést.